Business Internaţional

Fuziunea Sony BMG a fost respinsa

14.07.2006, 19:35 18

O judecatorie europeana a respins decizia Comisiei Europene de aprobare a fuziunii dintre companiile Sony si divizia media specializata pe muzica a Bertelsmann, BMG, scrie BBC News.
Judecatoria de Prima Instanta a primit o plangere din partea unui grup de case de discuri independente, in care se preciza ca o posibila fuziune intre Sony Music si BMG are nevoie de o cercetare mai atenta. Instanta a declarat ca avocatii nu au reusit sa demonstreze intr-un mod adecvat ca aceasta fuziune, realizata in 2004, nu va afecta concurenta. In urma fuzionarii, Sony BMG a devenit a doua cea mai mare casa de discuri din lume, reunind sub sigla aceleiasi companii mari artisti ca Elvis Presley, Bruce Springsteen, Rod Stewart sau Christina Aguilera.
Oficialii de la Bruxelles au aprobat fuziunea in 2004 fara a atasa nici o conditie acestei intelegeri. Temerile initiale ca aceasta uniune va avea ca rezultat cresterea preturilor la CD-uri si va reduce optiunile consumatorilor au fost nefondate, au declarat reprezentantii Comisiei in 2004. Totusi, Judecatoria de Prima Instanta a decis ca aceasta fuziune trebuie reexaminata.
"Comisia nu a demonstrat conform standardelor legale in vigoare nici lipsa unei pozitii dominante inainte de fuziune, nici absenta riscului ca o astfel de pozitie sa fie creata ca rezultat al fuziunii", au precizat oficialii Judecatoriei. Intelegerea facuta in 2004, care excludea afacerea muzicala din Japonia a companiei Sony, a lasat o mare parte din piata muzicala mondiala in mainile a patru companii, Sony BMG, Universal Music, Warner Music si EMI. Actiunile companiei EMI au scazut in mod brusc dupa decizia luata de instanta datorita temerilor ca o fuziune cu Warner Music ar putea fi blocata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO