Business Internaţional

Frustrări pe Wall Street: "Dintr-o dată toţi au devenit traderi, nimeni nu mai e investitor!". Bursa a închis în scădere cu 1%

Frustrări pe Wall Street: "Dintr-o dată toţi au devenit traderi, nimeni nu mai e investitor!". Bursa a închis în scădere cu 1%

Autor: Vlad Popescu

09.09.2011, 09:52 1726

Bursa de la New York a închis joi în scădere cu peste 1%, după ce preşedintele Federal Reserve, Ben Bernanke, nu a anunţat, într-un mult-aşteptat discurs, noi măsuri de stimulare a economiei americane din partea băncii centrale, transmite Reuters.

Indicele Dow Jones Industrial Average a închis în coborâre cu 1,04%, iar Standard & Poor's 500 (S&P 500) a scăzut cu 1,06%, în timp ce piaţa Nasdaq a pierdut 0,78%.

Investitorii aşteaptă de la Bernanke şi alte autorităţi din SUA şi din întreaga lume măsuri de abordare a numeroaselor probleme care au influenţat în ultimele luni bursele, de la încetinirea creşterii economice la criza datoriilor de stat din Europa.

Un raport publicat joi în SUA a arătat creşterea numărului cererilor pentru ajutor de şomaj, subliniind condiţiile economice dificile.

Băncile au înregistrat cele mai abrupte scăderi, după creşterile puternice de miercuri. Indicele bancar KBW a pierdut aproape 3%.

Acţiunile bancare au fost poate cel mai volatil sector în această vară, pe fondul turbulenţelor din Europa, SUA şi temerilor privind încetinirea creşterii economice mondiale.

Condiţiile actuale de pe bursa de la New York indică ieşirea în prim plan a perspectivelor pe termen scurt, în timp ce performanţele financiare fundamentale ale companiilor sunt pierdute din vedere.

"Dintr-o dată toţi au devenit traderi, nimeni nu mai e investitor. Totul se tranzacţionează macro, pe psihologie, toţi se holbează la grafice", comentează un analist american.

Pe de altă parte, acţiunile Yahoo au crescut cu 6,1%, după ce unul dintre cei mai importanţi acţionari a cerut o reorganizare a conducerii companiei. Yahoo şi-a concediat marţi seară directorul general, Carol Bartz, după un mandat marcat de turbulenţe, stagnare şi deteriorarea relaţiilor cu partenerul chinez Alibaba.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO