Business Internaţional

Obama supralicitează cu un plan de 450 mld. dolari pentru noi locuri de muncă. Vedeţi aici discursul preşedintelui SUA - VIDEO

De la "Yes, we can", la "we can help": Obama supralicitează cu un plan de 450 mld. dolari pentru locuri de muncă

Autor: Radu Racu

09.09.2011, 07:34 1800

Preşedintele american Barack Obama a anunţat joi în discursul său în faţa naţiuni că va lansa un plan în valoare de 447 de miliarde de dolari, însemnând reduceri fiscale şi cheltuieli guvernamentale pentru stimularea pieţei muncii, într-o decizie care va fi critică pentru şansele lui la alegerile prezidenţiale, unde se confruntă cu o concurenţă puternică din partea republicanilor, scrie Reuters.

Miza lui Obama: încurajarea afacerilor mici

Surse apropiate administaţiei prezidenţiale au anunţat anterior că Obama pregteşte un plan de 300 de miliarde de dolari, însă datele privind şomajul publicate tot joi ar putea să fi majorat pachetul de ajutor.

Rata şomajului din SUA este de 9,1%.

Americanii nu-l mai vor pe Obama. Cota de popularitate i-a scăzut pentru prima dată sub 40%

"Noi cei care suntem aici în seara asta nu putem rezolva toate problemele naţiunii. Dar putem ajuta, putem face o diferenţă, sunt paşi pe care putem să-i facem chiar acum să ne îmbunătăţim viaţa", a delcarat Obama în discursul său televizat.

El nu a ezitat să critice opoziţia republicană pentru blocarea iniţiativelor politice. "E timpul să oprim circul politic şi să facem ceva concret să ajutăm economia", a spus Obama.

Estimările mai multor economişti arată că programul propus joi seară de Obama ar putea întări creşterea economică a SUA cu între 1 şi 3 puncte procentuale anul viitor, ar genera un milion de locuri de muncă şi ar reduce rata şmajului cu circa jumătate de punct procentual.


"Mi se pare un plan destul de echilibrat. Dacă Congresul nu poate cădea de acord pe aşa ceva, atunci nu este prea multă speranţă pentru ieşirea din această paralizie", comentează un analist american.

Planul financiar al lui Obama include:

Reduceri fiscale de 70 de miliarde de dolari

Un program de integrare a a americanilor în locri de mucnă în cadrul unor investiţii ale statului - 140 de miliarde de dolari

Reintegrarea şomerilor pe piaţa muncii, cost 62 miliarde de dolari

Scutirea de impozite a angajaţilor - 170 de miliarde de dolari

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO