Business Internaţional

Frica cea mai mare a tuturor este nu atât creşterea preţului barilului cât mai ales întreruperea aprovizionării lumii cu petrol din Irak

Gruparea teroristă Stat Islamic în Irak şi Levant (ISIS) a preluat în ultimele săptămâni controlul unora dintre cele mai importante rafinării irakiene, printre care şi cea mai mare.

Gruparea teroristă Stat Islamic în Irak şi Levant (ISIS) a preluat în ultimele săptămâni controlul unora dintre cele mai importante rafinării irakiene, printre care şi cea mai mare.

Autor: Liviu Popescu

20.06.2014, 00:05 832
Războiul din Irak şi realizarea celui mai pesimist scenariu privind rezultatul acestuia pot lovi economia globală mai ales prin creşterea preţului petrolului şi crearea unui mediu propice pentru atentate contra lumii occidentale precum atacarea turnurilor gemene din New York în 2001.

Recesiunile economice din ultimele patru decenii au fost precedate de creşterea bruscă a preţului petrolului, iar criza din Irak, al doilea cel mai mare producător de petrol din Organizaţia Sta­telor Exportatoare de Petrol (OPEC), a dus rapid cotaţia ţiţeiului Brent la maximul ultimelor nouă luni, ceea ce trezeşte temeri că dacă preţurile vor continua să urce în acelaşi ritm, economiile vor avea de suferit.

Fiecare creştere de zece dolari a preţul barilului de ţiţei taie 0,2 puncte procentuale din avansul economiei mondiale, scrie Bloomberg, care citează calcule general acceptate de economişti. Preţul petrolului Brent a crescut cu aproape zece dolari de la minimul acestui an atins în aprilie. Unii analişti consideră că pragul de pericol pentru economia globală este un preţ al petrolului de 120 de dolari pe baril.

Gruparea teroristă Stat Islamic în Irak şi Levant (ISIS) a preluat în ultimele săptă­mâni con­tro­lul unora din­tre cele mai importante ra­fi­nării din ţară, printre care şi cea mai mare, iar marile com­pa­nii occiden­ta­le precum ExxonMobil şi British Petroleum, care exploatau petrol în acele zone, şi-au evacuat o parte din angajaţi.

„Nu există îndoială că, din­colo de un anumit punct, preţurile mai mari ale petrolului vor deveni o constrângere ma­joră asupra activităţii economiei la nivel mondial, în special în cazul în care preţul reflectă mai degrabă problemele de aprovizionare decât cererea dina­mică“, a explicat Julian Jessop, econo­mist la firma britanică de consultanţă Capital Economics.

Întreruperea furnizării de petrol din Irak ar putea crea un efect în cascadă asupra preţului petrolului, deja aproape la 110 dolari pe barili. Preţul record de 140 dolari pe barili înregistrat în vara anului 2008 a fost un element cheie al izbucnirii crizei economice globale, scrie The Huffington Post.

Capturarea oraşelor Mosul, unul dintre cele mai mari din Irak, şi Tikrit de către insurgenţii islamişti ar putea duce la formarea unor noi alianţe în regiune şi chiar la formarea unui nou stat. Grupului ISIS i s-au alăturat foşti membri Baathist, care au fost loiali lui Saddam Hussein, dar şi grupurile şi triburile care se opun premierului irakian Nouri al-Maliki, scrie agenţia Thomson Reuters.

Un paradis al teroriştilor

Probabil cel mai pesimist scenariu ar fi ca extremiştii islamişti să-şi con­so­lideze poziţiile în Siria şi Irak, un­de vor avea o bază sigură pentru pla­nificarea atentantelor teroriste, avantaj de care nu s-au mai bucurat de când al-Qaeda i-a convocat în Afga­nistan pentru a plă­nui atentantele din septembrie 2001, scrie CBSNews.

Atentatele teroriste din 11 sep­tem­brie 2001 în New York au avut impact sem­nificativ asupra pieţelor, în special asupra celor americane.

Bursele de ac­ţiuni din New York au rămas închise până pe 17 septem­brie, iar când s-au deschis, indi­cele Dow Jones a picat cu 7,1%, nivel record pentru o zi. Până la sfâr­şitul săptămânii Dow Jones a cobo­rât cu 14,3%, cea mai mare scădere pe o pe­rioadă de o săp­tămână din istoria de până atunci, depăşită doar în 2008 în tim­pul crizei financiare mondiale.

Efectele negative au fost concentrate mai ales în sectorul de export. Primăria newyorkeză a estimat daunele suferite de World Trade Center la aproape 30 miliarde de dolari, iar PIB-ul oraşului a scăzut cu 27,3 miliarde de dolari în ultimele trei luni ale anului 2001 şi în tot anul 2002. Creşterea economiei americane, cea mai mare din lume, a încetinit de la 4% în 2000 la 0,9% în 2001 şi la 1,7% în 2002.

Preşedintele american Barrack Obama a avertizat că orice întrerupere a exporturilor de petrol din Orientul Mijlociu ar avea consecinţe drastice pentru economia americană.

„Piaţa petrolului la nivel mondial reacţionează la orice instabilitate din Orientul Mijlociu. Trebuie să ne asigurăm că dacă vor fi întreruperi ale livrărilor din Irak, ceilalţi producători din Golful Persic vor putea să preia producţia“, a adăugat liderul american.

Reacţiile din regiune sunt ostile întrucât Arabia Saudită şi aliaţii suniţi îl denunţă pe Maliki pentru alianţa cu statul şiit Iran şi consideră că Iranul, cu ajutorul aliaţilor, vrea să construiască un stat şiit din Iran prin Siria şi până în Liban. Un oficial iranian de rang înalt a spus că ideea se discută în conducerea Republicii Islamice dar momentan Iranul va trimite doar consilieri şi arme şi nu trupe armate vecinilor săi pentru a îl ajuta pe Maliki. Turcia probabil nu va interveni militar în Irak întrucât doreşte să-şi menţină stabilitatea internă şi să îşi consolideze graniţele iar kurzii cel mai probabil nu vor răspunde apelului de ajutor din partea Baghdadului de a trimite trupe, consideră experţii regionali.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO