Business Internaţional

Frauda Parmalat sau cum poti face din pierdere profit

09.03.2004, 00:00 138



Diviziile operationale ale grupului agro-alimentar Parmalat au inregistrat in primele noua luni ale anului trecut o pierdere bruta de 351 milioane de euro, in timp ce fosta conducere a grupului raportase pentru aceeasi perioada un profit brut de 304 milioane euro. Aceasta pierdere, detailata intr-un raport preliminar elaborat de firma de audit PriceWaterhouseCoopers(PWC), ar putea creste in cazul in care investigatorii vor descoperi noi fraude in conturile companiei, relateaza Financial Times.



Diferenta dintre rezultatele anuntate de fosta companie si cele identificate de auditorul Parmalat provin dintr-o serie de tranzactii fictive incheiate de Bonlat, o subsidiara financiara a grupului cu sediul in Insulele Cayman.



Raportul PWC stabileste un important punct de reper pentru Enrico Bondi, noul administrator numit de guvern, care in aceasta saptamana va prezenta guvernului un plan de restructurare al companiei.



Este de asteptat ca Bondi sa inceapa in aceasta saptamana un proces de revocare a unor operatii financiare, in principal cele care implicau vanzarea de obligatiuni.



Pe de alta parte, magistratii din Milan care investigheaza cazul sunt asteptati a face noi incriminari cu privire la distributia de informatii false si manipularea frauduloasa a pietei. In acest caz, in urmarirea politiei ar mai putea intra un numar de pana la 27 de fosti directori executivi si membri ai consiliului de administratie.



Calisto Tanzi, presedintele si fondatorul Parmalat, risca o pedeapsa de 15 ani in cazul in care va fi gasit vinovat.



Comform ultimilor analize, compania alimentara a provocat economiei italiene o pierdere de 14,5 miliarde de euro. Jumatate din aceasta suma este rezultatul acumularii pierderilor din ultimii 30 de ani, in timp ce pentru cealalta jumatate anchetatorii nu au gasit inca o explicatie.



Cei mai afectati de dezastrul financiar al Parmalat sunt creditorii companiei, care, sub prevederile legii falimentului, nu pot incepe inca urmarirea firmei pentru recuperarea acestor credite.



Pentru a-si putea continua activitatea, Parmalat a incheiat saptamana trecuta un acord cu 20 de banci straine si italiene privind contractarea unui credit de 105,8 milioane de euro. Acordul de finantare, incheiat pentru un an, a fost semnat dupa doua luni de negocieri si prevede eliberarea fondurilor in doua transe. gabriel.taranu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO