Business Internaţional

Frauda de 450 mil. euro pe piata bursiera londoneza

28.01.2009, 17:01 23

Politia spaniola a arestat sase persoane suspecte de implicare intr-o frauda in valoare de 420 mil. lire sterline (448 mil. euro), realizata pe piata bursiera din Londra, scrie The Wall Street Journal.

Principalul autor al fraudei, lansata in 2003, figureaza printre cei sase care au fost retinuti in orasele Madrid, Barcelona si Elche.
"Prin intermediul unor operatiuni comerciale si bursiere, precum si al uzului de fals, cei arestati au reusit sa majoreze valoarea actiunilor unei companii listate la bursa, fara a dispune de depozite care sa o acopere si au beneficiat de pe urma vanzarii ulterioare a actiunilor", a anuntat politia spaniola.
Principalul suspect este un argentinian care locuia in Barcelona, iar ceilalti cinci sunt de nationalitate spaniola, a declarat un purtator de cuvant al politiei. Identitatile celor sase cetateni retinuti nu au fost dezvaluite.
Compania implicata nu a fost nominalizata, insa aceasta a fost listata in cadrul Alternative Investment Market (AIM) de pe piata bursiera londoneza in octombrie 2003, conform cercetarilor.
Potrivit comunicatului emis de politia spaniola, compania detinea active in valoare de 219 milioane de euro la momentul listarii sale pe bursa. Mai tarziu au fost anuntate o serie de operatiuni financiare, printre acestea numarandu-se si o garantie sub forma unui certificat international de depozit eliberat de o banca braziliana, "cu scopul de a genera o majorare a pretului titlurilor companiei".
"Investigatia a relevat ca listarea companiei pe piata bursiera, precum si oferta publica au fost obtinute in mod fraudulos si diverse anunturi false au fost emise in presa specializata din Londra pentru a genera interesul investitorilor pentru actiunile companiei", potrivit comunicatului eliberat de politie. "Aceste anunturi au fost planificate de principalii suspecti care mai apoi au vandut in numele lor actiunile detinute sau existente." Politia spaniola a efecuat sase perchezitii ca parte a investigatiilor, in urma carora a confiscat cateva calculatoare personale si o serie de documente.
Bursa de la Londra nu a oferit nicio informatie cu privire la acest caz.
La inceputul lunii decembrie, Bernard Madoff, fostul director al bursei americane NASDAQ, a fost acuzat pentru regizarea unei scheme Ponzi (piramida financiara) prin intermediul careia a provocat cea mai mare frauda din istorie: 50 mld. dolari.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO