Business Internaţional

Franţa va taxa giganţii internetului. O taxă la nivel european ar putea fi introdusă până la sfârşitul lunii martie

Franţa va taxa giganţii internetului. O taxă la nivel...

Autor: Catalina Apostoiu

22.01.2019, 00:03 368

După luni întregi de presiuni, ministrul francez al economiei şi finanţelor Bruno Le Maire este pe cale să reuşească în a introduce o taxă asupra giganţilor internetului, scrie La Tribune.

Franţa intenţionează să aplice chiar începând cu acest an o taxă asupra tuturor companiilor care propun servicii digitale şi generează o cifră de afaceri de peste 750 milioane de euro la nivel mondial şi 25 milioane de euro în Franţa.

„Dacă aceste două criterii nu sunt întrunite, taxa nu va fi impusă“, a explicat Bruno Le Maire pentru Journal du Dimanche.

Dacă sunt întrunite, „taxa va fi aplicabilă începînd cu 1 ianuarie 2019, rata acesteia urmând să depindă de cifra de afaceri, limita fiind de 5%“. Taxa ar urma să-i aducă statului francez aproximativ 500 milioane de euro, estimează Bruno Le Maire. Proiectul de lege va fi prezentat consiliului de miniştri până la sfârşitul lunii februarie, urmând să fie rapid înaintat parlamentului.

Impozitarea serviciilor digitale şi în special a giganţilor internetului reprezintă o „chestiune de justiţie şi eficacitate“, potrivit ministrului francez.

Acesta s-a declarat de asemenea încrezător cu privire la posibilitatea ca ţările UE să se pună de acord până la sfârşitul lunii martie cu privire la taxarea giganţilor internetului, în special a celor americani.

Irlanda, Danemarca şi Suedia s-au declarat ferm împotriva introducerii unei taxe de 3% pe cifra de afaceri a giganţilor Internet. Cât priveşte Germania, aceasta nu vede nici ea cu ochi buni o astfel de taxă, temându-se de posibile măsuri americane împotriva industriei auto.

Iniţiative de taxare a Gafa (Google, Apple, Facebook, Amazon) şi altor giganţi Internet au fost deja luate la nivel naţional de mai multe ţări, cum ar fi Marea Britanie şi Singapore. În Italia, deputaţii au votat la sfârşitul anului trecut o taxă pe tranzacţiile online, însă legea nu va intra în cele din urmă în vigoare.

În Spania, guvernul socialistului Pedro Sanchez a adoptat la sfârşitul săptămânii trecute un proiect de lege pentru introducerea unei taxe de 3% pe veniturile generate de anumite activităţi ale giganţilor Internet.

Nu este sigur însă dacă proiectul de lege spaniol va fi votat vreodată având în vedere că guvernul nu deţine majoritate în Parlament.

Bruno Le Maire a dat de altfel asigurări că Franţa intenţionează să ducă o „luptă decisiveă“ pentru revizuirea reglementărilor fiscale internaţionale aplicabile multinaţionalelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO