Business Internaţional

Franţa sub şoc: “Istoria va spune cui îi revine responsabilitatea acestui dezastru, a acestei ruşini”

Franţa sub şoc: “Istoria va spune cui îi revine responsabilitatea acestui dezastru, a acestei ruşini”

Foto: AFP

Autor: Iulian Anghel

26.04.2012, 17:21 11538

O polemică aprinsă se extinde în mass-media din Franţa, în vreme ce presa germană acuză de pe margine: până unde poţi întinde coarda, cât poţi măguli extrema dreaptă pentru a-i câştiga voturile?

Ziarişti şi filosofi, de stanga sau de dreapta, toţi privesc la spectacolul care li se aşterne în faţă. Doi candidaţi, Nicolas Sarkozy şi Francois Hollande, obligaţi să cerşească, pentru a câştiga prezidenţialele din 6 mai, cele aproape o treime din voturile care în primul tur al alegerilor de duminică au mers spre extrema dreaptă şi extrema stângă.

Dar extrema dreaptă (încarnată de Frontul Naţional care a obţinut 18% din voturi, prin Marine Le Pen) îngrijorează în cel mai înalt grad. Mai există verticalitate morală pentru a rezista tentaţiei de a-ţi apropia extremismul? Mai există urma de pudoare politică care ar trebui să nu permită candidaţilor să legitimeze politicile deviante ale extremei?

Într-un editorial din revista Le Point, Bernard Henri Levy, unul dintre cei mai distinşi filosofi ai Franţei, cunoscut pentru opiniile sale de dreapta, lansează aproape un manifest adresat, în egală măsură, celor doi candidaţi care aduce aminte de Zola şi celebra sa scrisoare "J'accuse": "Ea (Marine Le Pen - n.n.) ridiculizează, în sfârşit, Franţa (…) Istoria va spune cui îi revine responsabilitatea acestui dezastru, a acestei ruşini (…). Trebuie făcut totul - dacă este posibil - ca Marine Le Pen să nu fie arbitrul turului al doilea."

Polemica s-a aprins imediat după turul I de duminică, după ce a fost clar că votul extremelor va da viitorul preşedinte. Ea s-a extins după ce Sarkozy a susţinut că, de vreme ce Marine Le Pen a fost "autorizată" să candideze, înseamnă că partidul ei, Frontul Naţional, este "compatibil cu Republica" şi după ce Hollande a afirmat că este de datoria lui să convingă electoratul extremist să-l voteze. Între aceste două declaraţii s-a împărţit presa de stânga şi de dreapta. Le Monde şi Liberation îl acuză pe Sarkozy că a depăşit orice limită, în vreme ce Le Figaro (dreapta), pune accentul pe declaraţia lui Hollande.

Cum vede filosoful Bernard Henri Levy ieşirea din această teribilă capcană în care s-a aruncat Franţa?

Nu poţi cere acestui electorat să stea în casă, dar îi poţi spune: "Veniţi la vot, dacă vreţi, dar doar dacă nu găsiţi nimic în discursul meu care va fi o concesie făcută sectei din care veniţi (…)."

Cu alte cuvinte, un angajament că nu va exista nici o concesie făcută extremismului pentru un câştig pe termen scurt.

În rest, "istoria va spune cui revine responsabilitatea acestui dezastru, acestei ruşini."

De peste Rin, Die Welt insistă, la rândul său: păstraţi-vă verticalitatea! Nici o concesie extremei drepte!

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO