Business Internaţional

Franta se teme de instaurarea de noi masuri protectioniste

26.05.2008, 00:42 31

Ministrul de finante francez Christine Lagarde a facut un apel la bancile centrale in vederea rezolvarii "problemelor de aliniere" a principalelor monede ale lumii, avertizand ca deprecierea dolarului este un factor esential in procesul de adoptare a masurilor protectioniste de catre SUA, scrie The New York Times.
Ministrul a spus ca declinul monedei americane este una din cauzele care stau la baza scumpirii petrolului, tranzactionat in dolari. Joi, barilul de petrol a ajuns la un nou pret record de 135 dolari.
Ingrijorarile privind costurile energiei, dezechilibrul monetar si incetinirea ritmului de crestere economica ii fac pe politicieni sa reevalueze situatia economiei pe plan intern, conform spuselor lui Christine Lagarde. "Masurile protectioniste sunt in voga la acest moment. Trebuie sa transformam riscul acestor masuri extreme in ceva pozitiv, si cred ca strategii, guvernele si organizatiile internationale au responsabilitatea de a oferi o alternativa care include o mai buna coordonare a politicii monetare", a spus ministrul francez.
Comentariile ei au starnit saptamana trecuta o reactie din partea ministrului de externe al Marii Britanii David Miliband, care a facut apel la candidatii la presedintia SUA sa sustina comertul liber. Ambii candidati democrati, Barack Obama si Hillary Clinton, au promis o renegociere a Acordului Nord-American Pentru Comert Liber (NAFTA).
Christine Lagarde a spus ca aprecierea monedei europene in fata dolarului si a yuanului chinezesc "nu ajuta cu nimic - este un dezechilibru major", adaugand ca "o reechilibrare a monedelor ar fi favorabila tuturor economiilor mondiale".
Aceasta viziune este si cea a tarilor membre G7 (grupul celor sapte state puternic industrializate), spune Lagarde. Secretarul Trezoreriei americane, Henry M. Paulson, "este sincer cand afirma ca doreste aprecierea dolarului" si a actionat pe piata ipotecara pentru a reduce impactul crizei creditelor subprime, a mai afirmat ministrul francez.
Franta a facut lobby pentru reducerea ratelor dobanzii de referinta in tarile care au adoptat moneda unica si a sugerat ca BCE ar trebui sa isi extinda mandatul la sprijinirea cresterii economice, fara a se concentra numai asupra reducerii inflatiei. Christine Lagarde a afirmat ca, in timp ce ingrijorarile presedintelui BCE, Jean-Claude Trichet, privind inflatia sunt indreptatite, intreaga ei atentie este concentrata pe aceasta problema.
Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, nu a discutat inca obiectivele specifice pe care Franta le va pune in aplicare dupa preluarea presedintiei UE, la data de 1 iulie. Lagarde a refuzat sa detalieze obiectivele sale, insa a declarat ca doreste un consens in ceea ce priveste o politica monetara mai stricta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO