Business Internaţional

Franţa e în clocot: Sute de mii de oameni au intrat în grevă şi au ieşit să protesteze în stradă din cauza reformei pensiilor şi creşterii vârstei de pensionare propuse de Macron. Întreaga ţară este pur şi simplu paralizată. Liderii de sindicat: Vedem o mobilizare generală masivă. Este mai mult decât am sperat

Autor: Mihai Draghici, Ştefan Stan

19.01.2023, 14:19 2651

Franţa este afectată, joi, de o serie de greve organizate în semn de protest faţă de reforma pensiilor, iar în Paris au fost impuse restricţii de circulaţie înaintea unor manifestaţii de amploare faţă de erodarea nivelului de trai.

Un nou proiect de lege care urmează să treacă prin parlament va creşte vârsta oficială la care oamenii pot înceta să lucreze de la 62 la 64 de ani.

Transportul public a fost grav afectat, iar multe şcoli sunt închise.

Participarea a fost semnificativă la unele dintre cele peste 200 de proteste organizate în Franţa. Cel mai mare va avea loc la Paris.

Marile sindicate urmau să meargă din Place de la République prin oraş în cursul după-amiezii.

Zeci de mii de protestatari au ieşit în cursul dimineţii în oraşe precum Nantes, Lyon, Bordeaux, Marsilia şi Toulouse, în timp ce şoferii de tren, lucrătorii din sectorul public şi personalul din rafinării au ieşit în stradă.

Pe unele linii de cale ferată, doar unul din 10 servicii funcţiona, în timp ce metroul din Paris a funcţionat în regim de schelet. Principalul sindicat din învăţământul secundar a declarat că 65% dintre profesori erau în grevă, deşi Ministerul Educaţiei a declarat că procentul a fost de 35%.

Philippe Martinez, şeful sindicatului CGT, a prezis că peste un milion de oameni vor ieşi în stradă. Poliţia a ieşit în forţă la Paris, în caz de violenţe din partea infiltraţilor din ultra-stânga "black bloc".

Conform propunerilor prezentate la începutul acestei luni de premierul Élisabeth Borne, din 2027, oamenii vor trebui să lucreze 43 de ani pentru a beneficia de o pensie completă, faţă de 42 de ani în prezent.

La Paris, autorităţile au instituit restricţii de circulaţie în două districte din centrul oraşului, înaintea protestelor la care sunt aşteptate sute de mii de persoane, potrivit cotidianului Le Figaro.

Mişcările de protest sunt organizate de principalele opt centrale sindicale din Franţa, fiind cea mai mare mobilizare din ultimii 13 ani.

Sunt programate mitinguri şi în oraşele Toulouse, Marsilia, Nisa, Lyon, Lille, Rennes, Bordeaux, Strasbourg, Nantes, Brest, Caen, Avignon, Metz şi La Rochelle.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO