Business Internaţional

Franţa caută căi de a „recăpăta controlul“ asupra preţurilor energiei

Franţa caută căi de a „recăpăta controlul“...

Autor: Catalina Apostoiu

28.09.2023, 22:17 92

Franţa analizează opţiuni de pla­fonare a preţurilor electricităţii pe plan local fără a încălca regulile UE privind subvenţiile. Printre acestea se numără o posibilă taxă excepţională menită să ducă la îndeplinire anga­jamentul pre­şedintelui Emmanuel Macron de a „recăpăta controlul“ asupra preţurilor, relatează Financial Times.

O opţiune analizată este ca statul să colecteze şi să redistribuie o parte a veniturilor producătorului de ener­gie nucleară EDF, spun surse apro­piate discuţiilor. O astfel de mişcare, parte a unei mai ample reformări a modului în care preţurile energiei sunt reglementate în Franţa, ar aduce aminte de măsuri autorizate de auto­rităţile de la Bruxelles în timpul crizei energiei privind colectarea „profitu­rilor excedentare“, când preţurile creşteau puternic.

Mecanismul ar implica stabilirea unei limite superioare pentru preţul la care compania de stat EDF îşi vin­de energia nucleară. Veniturile gene­rate peste acest prag ar reveni la gu­vern, fiind mai apoi distribuite înapoi către consumatorii finali.

Speranţa în Paris este că Franţa ar putea opera un astfel de cadru fără a-şi atrage obiecţii din partea Co­misiei Europene. Însă capacitatea ţării de a acţiona cu adevărat unila­te­ral este încă neclară.

„Până la sfârşitul anului, vom re­căpăta controlul asupra preţurilor electricităţii la nivel local şi euro­pean“, a declarat Macron, fără să ofere detalii dincolo de a semnala că Franţa intenţionează să introducă o lege nouă în acest sens.

Un diplomat UE a declarat că an­gajamentul lui Macron este îngri­jo­rător. „Ultima dată când cineva a promis să recapete controlul nu s-a sfârşit bine pentru piaţa unică“, a indicat acesta, făcând referire la Brexit.

Mişcarea lui Macron reflectă o parte din frustrările pe care Franţa le-a exprimat în timpul discuţiilor la nivel european privitoare la o re­for­mare a designului pieţei electricităţii, cu Parisul şi Berlinul fiind în conflict în legătură cu tratamentul pe care-l va primi sectorul francez al energiei nucleare şi dacă acesta poate bene­ficia de anumite subvenţii.

Un oficial francez a declarat că planul de creare a unui sistem naţio­nal pentru controlarea preţurilor electricităţii nu este incompatibil cu reforma în curs din Bruxelles.

Un alt oficial guvernamental fran­cez a arătat că încercarea lui Macron de a recăpăta controlul asu­pra secto­rului energetic are implicaţii mai ample dincolo de preţuri, reflec­tând eforturile Franţei de a produce mai multă din energia sa pe plan local.

Şeful EDF Luc Remont este deschis în faţa unei soluţii ce implică plafonarea preţurilor, conform unor surse familiare cu situaţia. Însă Remont este în dezacord cu guvernul cu privire la nivelul la care plafonul ar trebui stabilit, ceea ce sporeşte complexitatea planurilor guvernului francez.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO