Business Internaţional

Francul elveţian, mai atractiv pentru investitori decât euro sau dolar. Noi maxime faţă de moneda americană

Francul elveţian a atins un nivel record faţă de dolar

Autor: Anca Dumitrescu - Mediafax

25.07.2011, 15:58 782

Franculelveţian a atins luni un nivel record faţă de dolar şi s-aapreciat în raport cu euro, în urma interesuluiinvestitorilor pentru plasamente sigure, după ce congresmeniiamericani nu au reuşit duminică să ajungă la un acordreferitor la creşterea pragului de îndatorare, potrivitBloomberg.

Un alt factor care a influenţat piaţa a fostretrogradarea ratingului Greciei de către Moody's, cu treitrepte.

"Este vorba despre plafonul de îndatorare alSUA. Termenul limită pentru un acord se apropie rapid", a declaratGeoff Kendrick, analist la Nomura International înLondra.

Francul elveţians-aapreciat cu 2,1%, la un nivel record de 80,21 cenţi pentru undolar, iar la ora 6:58 a.m. era tranzacţionat la New York încreştere cu 1,9%, la 80,4 cenţi pentru un dolar.

Faţă de moneda unicăeuropeană, francul s-a apreciat cu 1,7%, la 1,1560 unităţipentru un euro.

Pe 18 iulie, francul a atins recordul de1,13737 unităţi pentru un euro.

În Statele Unite, preşedintele CamereiReprezentanţilor, John Boehner, intenţionează să susţină încontinuare majorarea în două etape a plafonului de îndatorare,propunere pe care preşedintele Barack Obama a avertizat că o varespinge. Situaţia alimentează temerile că Statele Unite vor intraîn incapacitate de plată pe 2 august, ceea ce pune în pericolratingul maxim "AAA" al ţării.

Indiceledolarului, care măsoarăevoluţia dolarului faţă de un coş de şase valute importante, ascăzut cu 0,1%, la 74,12.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO