Bănci și Asigurări

Veşti proaste pentru românii cu credite în franci elveţieni. Moneda va continua să crească în următorul an

Veşti proaste pentru românii cu credite în franci elveţieni. Moneda va continua să crească în următorul an

Foto: Shutterstock

Autor: Loredana VOICULESCU

25.07.2011, 13:56 3173

Românii care au credite în franci elveţieni vor avea şi peviitor motive să regrete decizia de a face un astfel de împrumut.BNR îi sfătuieşte pe aceia care au împrumuturi în moneda elveţianăsă încerce să le refinanţeze.

Analiştii contactaţi de Gândul sunt de părere că monedaelveţiană va urma un trend de întărire cel puţin pe termen de unan. Deşi evoluţia cursului este greu de prevăzut, specialiştiiînclină să creadă că nu se va ajunge prea curând la cotaţiile din2007-2008, când un franc elveţian era cotat în jurul valorii de 2lei.

"Francul elveţian va rămâne o monedă de refugiu, va rămâneputernic faţă de leu, precum şi faţă de euro şi dolar. Cu excepţiaunor fluctuaţii pe termen scurt - de exemplu, vineri, leul s-aîntărit puţin - tendinţa va fi de consolidare a francului elveţian,cel puţin în viitorul apropiat, adică pe termen de un an", adeclarat pentru gândul analistul financiar Aurelian Dochia. Elspune că, datorită poziţiei sale unice în lume, de monedă "derefugiu", francul elveţian este o monedă de rezervă, fiind comparatde investitori cu plasamentele în aur.

La rândul său, analistul financiar Bogdan Baltazar estimează,cel puţin pe termen scurt, o stabilitate a cursului leului înraport cu francul elveţian, în contextul noului împrumut acordatGreciei, convenit de liderii zonei euro.

"Tendinţa va fi de întărire a francului elveţian în raport culeul şi euro. Cei care au făcut prostia să ia un credit în francielveţieni, au avut mult de pătimit în ultimii ani. Niciodată nu amrecomandat creditele în franci elveţieni. Totdeauna am spus "luaţicredite în valuta în care aveţi veniturile. Nu faceţi pariu atuncicând luaţi un credit. Dacă vreţi, jucaţi la bursă", a comentatpentru gândul Bogdan Baltazar.

Citiţi mai multe despre evoluţia francului elveţian pewww.gandul.info.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO