Business Internaţional

Francois Fillon: Nu vom asista la prabusirea vreunei banci europene

01.10.2008, 18:08 18

Primul-ministru francez Francois Fillon, care a vorbit de o criza similara celei din timpul Marii Depresiuni, spune ca nicio institutie financiara euro-peana nu va fi lasata sa se prabuseasca in contextul actualelor turbulente, scrie presa franceza.

Cu toate acestea el a avertizat asupra vulnerabilitatii la care sunt expuse bancile franceze. "Bancile locale nu vor fi scutite de probleme daca vreuna dintre marile institutii financiare europene intra in faliment", a declarat Fillon, adaugand ca "tocmai de aceea autoritatile statului tin sa asigure consumatorii francezi ca sistemul bancar national va fi sprijinit in orice conditii".
Premierul francez spune ca guvernul de la Paris este intr-o stare de mobilizare totala si ca nu exclude nici o varianta privind interventia pe piata, pentru salvarea unui jucator aflat in impas. Fillon spune ca statul ar putea proceda intr-o maniera similara planului de salvare a Dexia, care a devenit ultima banca europeana salvata de autoritatile guvernamentale prin intermediul unei infuzii de lichiditate in valoare de 6,4 mld. euro.
Administratia prezidentiala de la Paris a anuntat, de asemenea, ca guvernul a luat la cunostinta noile evolutii de pe piata si ca se va asigura ca sistemul bancar sa continue "misiunea sa prioritara, aceea de a finanta intreaga economie".
In conditiile in care Franta asigura pana la sfarsitul anului presedintia Uniunii Europene, premierul Francois Fillon a facut apel la "o actiune de combatere a crizei concertata si voluntara" a tuturor membrilor Uniunii.
Intorcandu-se la problemele interne ale economiei franceze, acesta a adaugat ca executivul se va stradui sa tempereze deficitul bugetar al tarii, astfel incat acesta sa nu depaseasca plafonul maxim de 3% impus de reglementarile europene.
Declaratiile premierului francez vin dupa ce presedintele Nicolas Sarkozy a avut marti o intrevedere cu principalele institutii financiare ale tarii si cu membrii guvernului, in incercarea de a evalua starea sectorului financiar local si a examina pietele.
In acelasi timp, iesirea la rampa a lui Fillon vine in contextul in care reprezentanti ai executivului francez au afirmat in repetate randuri ca bancile franceze sunt mai putin vulnerabile la criza financiara globala decat cele americane.
Intr-un discurs sustinut saptamana trecuta, Sarkozy a declarat insa ca turbulentele de pe pietele financiare vor afecta serios economia Frantei.
Printre numeroasele masuri propuse de Sarkozy se numara solicitarea adresata bancilor si principalelor companii de a reduce salariile pentru contracararea cresterii inflatiei, avertizand ca guvernul va introduce legislatie in acest sens pana la sfarsitul anului, daca angajatorii nu urmeaza recomandarea.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO