Business Internaţional

Francezii vor să interzică shrinkflaţia - reducerea dimensiunii/gramajului unui produs, dar cu menţinerea preţului sau chiar creşterea lui - şi să devanseze negocierile dintre retaileri şi producători pentru a reteza avântul scumpirilor la alimente

Elisabeth Borne

Elisabeth Borne

Autor: Catalina Apostoiu

20.09.2023, 21:07 1640

„Este Şocant“: după Bruno Le Maire, ministrul francez al econo­miei, Elisabeth Borne, premierul Franţei, ridică la rândul său tonul cu privire la shrinkflaţie, o practică îm­brăţişată de unele companii care constă în reducerea dimensiunii unui produs menţinând în acelaşi timp sau crescând preţul acestuia, scrie Le Figaro.

Astfel, Borne vrea să „interzică“ acest fenomen, după cum a declarat recent.

„Începând cu luna noiembrie, toa­te produsele a căror cantitate a fost modificată trebuie să aibă sem­nalat acest lucru pe etichete pentru a nu înşela consumatorii“, a adăugat premierul francez.

Bruno Le Maire a venit cu de­talii: „Vom adopta un text legislativ pentru a obliga producătorii să afi­şeze clar reducerea conţinutului produselor“.

Producătorii sunt deja obligaţi să indice gramajul produselor şi să precizeze dacă acesta s-a modificat, însă unii nu ezită să indice modifi­că­rile cu litere mici sau să nu le men­ţioneze deloc.

În timp ce Elisabeth Borne ar dori ca această practică să fie inter­zisă în noiembrie, Bruno Le Maire vizează mai degrabă începutul anului viitor, pentru a putea notifica Comisia Europeană. Deocamdată, guvernul nu a comunicat mijloacele prin care va controla noile ambalaje ale producătorilor.

Tot pentru a stăvili creşterea preţurilor alimentelor, Franţa, care are reglementări care dictează o fe­reastră anuală pentru negocierile pri­vind preţurile, din 1 decembrie până pe 1 martie, ar putea adopta o lege care să devanseze negocierile respec­tive, dorind ca discuţiile să înceapă în scurt timp şi să fie încheiate până pe 15 ianuarie.

Însă producătorii de carne şi lactate se opun unei astfel de măsuri. Producătorii de carne se declară pe pierdere din cauza preţului cărnii de porc şi creşterii costurilor legate de energie, transport şi salarii.

Aceştia şi producătorii de lactate susţin că nu dispun de mijloacele necesare pentru a-şi scădea preţurile deocamdată.

În încercarea de moderare a inflaţiei alimentare, care a avansat cu 11,1% în august în termeni anuali, proiectul de lege privind devansarea negocierilor dintre retaileri şi producători ar urma să fie examinat de Adunarea naţională la începutul lunii octombrie.

Grupurile de supermarketuri din Franţa ar putea solicita reduceri de preţuri de 2-5% din partea producătorilor de alimente în cadrul negocierilor viitoare, a declarat şeful retailerului Les Mousquetaires, potrivit Reuters.

Retailerii francezi au criticat giganţii din sectorul bunurilor de larg consum ca Unilever şi Nestle pentru scumpiri văzute de aceştia ca nefiind justificate.

Scăderea costurilor legate de materii prime şi energie înseamnă că producţia de alimente şi alte bunuri este mai puţin costisitoare, a declarat preşedintele Les Mousquetaires, Thierry Cotillard.

Acesta a arătat că divizia portugheză a grupului a reuşit să negocieze preţuri mai mici cu firmele din sectorul bunurilr de larg consum pentru că negocierile nu sunt restricţionate la o fereastră anuală.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO