Business Internaţional

Fostul premier britanic Margaret Thatcher, „doamna de fier“ a Războiului Rece, a murit

AFP/Mediafax Foto

AFP/Mediafax Foto

Autor: Ioana Nita

09.04.2013, 00:05 808

Margaret Thatcher, una dintre cele mai impunătoare personalităţi politice ale lumii de după cel de-al Doilea Război Mondial şi prima femeie premier din Marea Britanie, a încetat ieri din viaţă la 87 de ani în urma unui atac cerebral, lăsând în urmă lecţii din care politicieni mai tineri precum preşedintele SUA Barack Obama au învăţat că „nu există niciun plafon de sticlă care să nu poată fi spart”. 

„Lumea a pierdut unul dintre cei mai mari campioni ai libertăţii, iar America a pierdut un prieten adevărat. Margaret Thatcher 

le-a învăţat pe fiicele noastre că nu există niciun plafon de sticlă care să nu poată fi spart”, spune preşedintele SUA într-un epitaf dedicat celei ce a fost numită „Doamna de fier” de ruşi în timpul Războiului Rece.

În perioada în care a condus guvernul britanic, baroneasa Thatcher a susţinut dereglementarea sistemului financiar, flexibilitatea pieţei muncii, privatizarea companiilor de stat şi reducerea puterii şi a influenţei sindicatelor. De asemenea, ea a fost o susţinătoare a naţionalismului şi a drepturilor individuale în detrimentul celor ale societăţii, spunând că „nu există societate”. Ioana Niţă

De profesie chimist, înainte să devină avocat, Thatcher a fost aleasă deputat conservator în circumscripţia Finchley (Londra) în 1959. Ea a deţinut apoi funcţia de ministru al educaţiei şi a candidat împotriva premierului Edward Heath pentru postul de lider al Partidului Conservator în 1975. 

Thatcher a câştigat funcţia de premier al Marii Britanii în anul 1979, la şase ani după ce a declarat într-un interviu televizat că „nu crede că va mai fi o altă femeie premier atât timp cât ea va fi în viaţă“, scrie CNN.

  

Protectoarea lui Gorbaciov

Supranumită „Doamna de Fier“ de presa sovietică după un discurs din 1976 în care a acuzat că „ruşii vor să domine lumea“, Thatcher a avut o relaţie profesională strânsă cu preşedintele american Ronald Reagan, cu care avea aceleaşi viziuni conservatoare. 

Ulterior baroneasa Thatcher l-a sprijinit pe comunistul rus Mihail Gorbaciov. 

„Îmi place de domnul Gorbaciov. Putem lucra împreună“, a spus ea în decembrie 1984, cu trei luni înainte ca acesta să devină preşedintele URSS. 

După căderea zidului Berlinului în 1989, „Doamna de Fier“ s-a opus reunificării Germaniei. Ea a afirmat că reunirea ţărilor ar destabiliza status quo-ul Europei, iar Germania de Est nu era pregătită să facă parte din lumea occidentală.

„Germania de Est s-a aflat sub nazism sau comunism din 1930 şi nu are cum să treacă peste noapte la structuri democratice şi la o economie de piaţă deschisă“, a insistat Thatcher, adăugând că pacea, securitatea şi stabilitatea pot fi atinse doar cu ajutorul alianţelor existente care trebuie să negocieze cu celelalte ţări.

Declaraţia premierului britanic l-a infuriat pe liderul Germaniei de Vest, Helmut Kohl, care i-a reproşat lui Thatcher că este „protectoarea lui Gorbaciov“.

 

Războiul pentru insulele Falklands

Războiul pentru suveranitatea insulelor Falklands a început în anul 1982, când Argentina a invadat şi a ocupat teritoriul din sudul Oceanului Atlantic. Un submarin britanic a scufundat singurul vas de război al Argentinei într-o luptă care s-a soldat cu moartea a 358 de argentinieni. 

În timpul primului mandat de premier, Thatcher a redus sau eliminat multe dintre subvenţiile acordate de stat companiilor, o măsură care a dus la o creştere rapidă a şomajului şi la scăderea popularităţii sale. Însă, victoria din Falklands a Marii Britanii i-a asigurat „Doamnei de Fier“ în 1983 al doilea mandat la conducerea guvernului, partidul său conservator obţinând o majoritate de 42% în parlament. În 1987, Thatcher a fost votată pentru a treia oară premier al Marii Britanii. 

Baroneasa a fost însă nevoită să demisioneze în 1990 din cauza unei lupte interne pentru conducere, după ce a introdus o taxă impusă proprietarilor şi nu pe proprietăţile acestora. Impozitul a provocat proteste de stradă din partea populaţiei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO