Business Internaţional

Fosti sefi de la ELF imbogatiti din trafic de influenta au fost chemati in justitie

19.03.2003, 00:00 20

Unul dintre cele mai ample procese de coruptie din Franta se va desfasura in Paris, 37 de persoane fiind acuzate de deturnarea a sute de milioane de dolari din cadrul companiei petroliere Elf, in perioada in care aceasta se afla in proprietatea statului.
Persoanele acuzate, printre care se numara directori importanti ai Elf in functie la inceputul anilor '90, sunt suspectate de a fi obtinut bani din masivele comisioane care erau sistematic platite anumitor lideri africani si intermediari cu influenta in scopul incheierii unor contracte.
Acest proces a fost pregatit timp de opt ani si se estimeaza ca va dura trei luni.
Principala problema este sistemul autorizat de stat prin care se cumpara influenta, sistem ce a permis mai multor guverne franceze sa utilizeze compania Elf ca pe un instrument de politica externa, in special in Africa.
Miliarde de franci francezi au fost platiti sub forma de mita si comisioane adresate inclusiv, se presupune, unor binecunoscuti lideri africani.
Iar la inceputul anilor '90, se va sustine in cadrul acestui proces, o parte din acesti bani au revenit in Franta, umpland buzunarele unor directori importanti.
Presedintele companiei Elf din acea perioada, Loik Le Floch-Prigent, asistentul acestuia Alfred Sirven si asa-numitul Mr Africa, Alfred Tarallo, sunt principalii acuzati.
Primii doi au fost deja condamnati la inchisoare in cadrul unui proces ce are legatura cu actualul proces, in care a fost implicat fostul ministru de externe, Roland Dumas.
In prezent justitia se va concentra numai asupra acuzatiilor privind imbogatirea persoanelor implicate.
Acuzatiile mai grave, cum ar fi mituirea guvernelor africane, finantarea unor partide politice franceze si presupusul transfer de fonduri prin intermediul Elf catre Helmut Kohl ce detinea la acea vreme pozitia de cancelar reprezinta numai fundalul. Aceasta vasta retea de coruptie autorizata de guvern a disparut, spun cei implicati, odata cu privatizarea companiei Elf in 1994, insa secretele legate de acest subiect ies in prezent la suprafata treptat si cu mare greutate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO