Business Internaţional

Fondurile de hedging au pierdut 100 mld. $ intr-o singura luna

13.11.2008, 18:22 21

Industria globala a fondurilor de hedging a pierdut active in valoare de aproximativ 100 de miliarde de dolari (80 mld. euro) in luna octombrie, conform estimarilor firmei Eurekahedge, in conditiile in care fonduri incluzand Sparx Group si Man Group au fost asaltate de cereri de rascumparare din partea investitorilor, scrie Bloomberg.

Fondurile au scazut in medie cu 3,3%, pe baza cifrelor preliminare furnizate de compania cu sediul in Singapore, conform indicelui Eurekahedge Hedge Fund care monitorizeaza evolutia a peste 2.000 de fonduri cu investitii globale. Comparativ, indicele MSCI World a avut o scadere de 19% luna trecuta.
Cele mai mari pierderi de pe piata inregistrate de la Marea Criza economica din anii '30 si retragerile investitorilor au afectat serios industria fondurilor de hedging cu o valoare de 1.700 de miliarde de dolari.
Indicele fondurilor globale a inregistrat o pierdere de 11% in acest an, indreptandu-se catre cea mai slaba performanta din 2000, cand Eurekahedge a inceput sa colecteze date. "Acest val de retrageri din industria fondurilor de hedging va continua cel putin inca sase luni", a declarat Toyomi Kusano, presedinte al Kusano Global Frontier, o firma de cercetare in domeniul fondurilor de hedging.
La inceputul saptamanii, Sparx, cel mai mare manager de fonduri de hedging din Asia, cu active de 8,5 mld. dolari, a inregistrat pierderi pe primul semestru in urma retragerilor si reducerii preturilor actiunilor.
"Industria va scadea considerabil in urmatoarele luni, poate cu pana la 50% atat din punctul de vedere al activelor, cat si al numarului de fonduri", declara Kostas Iordanidis, din cadrul Unigestion Holding.
Totusi, fondurile de hedging au inregistrat performante mai bune comparativ cu indicele MSCI World, care a pierdut 46% in acest an.
Managerii americani de fonduri de hedging ar putea pierde 15% din active in urma retragerilor pana la sfarsitul anului, in timp ce rivalii europeni ar putea pierde 25%, conform lui Huw van Steenis, analist in cadrul Morgan Stanley.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO