Business Internaţional

Fondatorul Parmalat a primit 18 ani de închisoare pentru fraudă

Fondatorul Parmalat a primit 18 ani de închisoare pentru fraudă

Autor: Traian Terzianm

13.12.2010, 23:45 224

Calisto Tanzi, fostul director executiv al conglomeratului deproduse alimentare italiene Parmalat, a fost condamnat la 18 ani deînchisoare pentru o fraudă care a dus la cel mai mare faliment dinEuropa, scrie BBC News.

Tanzi a fost condamnat pentru asociere în scopuri criminale şipentru falimentarea frauduloasă a firmei. În plus, tribunalul aordonat foştilor directori ai Parmalat să plătească firmei douămiliarde de dolari şi să restituie banii miilor de investitoripăgubiţi.

Parmalat s-a prăbuşit în 2003 cu o gaură de

14 mld. euro în bilanţ, fiind cel mai mare faliment din Europa.

Aproximativ 135.000 de investitori care au investit înobligaţiunile companiei Parmalat şi-au pierdut banii, 30.000 dintreei fiind enumeraţi ca reclamanţi în acest caz, investitorii urmândsă împartă suma de 30 mil. euro, despăgubire impusă de instanţă.

"Cred că această sentinţă este una corectă, deoarece acestepersoane au cauzat multă durere şi disperare altor oameni şi estebine că plătesc acum pentru asta", a declarat un reprezentant alinvestitorilor.

Judecătorul din oraşul Parma, de unde derivă şi numelecompaniei, l-a condamnat de asemenea şi pe Fausto Tonna, fostuldirector al Parmalat, la 14 ani de închisoare, iar pe Giovanni,fratele lui Tanzi, la zece ani şi şapte luni.

La momentul prăbuşirii sale, Parmalat a avut aproximativ 36.000de angajaţi în 30 de ţări. "Parmalat a fost simbolul unui sistembolnav şi fabrica celor mai mari datorii ale capitalismuluieuropean", a declarat investigatorul Lucia Russo în timpulaudierii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO