Fondatorul Parmalat a primit 18 ani de închisoare pentru fraudă

Autor: Traian Terzianm 13.12.2010

Calisto Tanzi, fostul director executiv al conglomeratului de produse alimentare italiene Parmalat, a fost condamnat la 18 ani de închisoare pentru o fraudă care a dus la cel mai mare faliment din Europa, scrie BBC News.

Tanzi a fost condamnat pentru asociere în scopuri criminale şi pentru falimentarea frauduloasă a firmei. În plus, tribunalul a ordonat foştilor directori ai Parmalat să plătească firmei două miliarde de dolari şi să restituie banii miilor de investitori păgubiţi.

Parmalat s-a prăbuşit în 2003 cu o gaură de

14 mld. euro în bilanţ, fiind cel mai mare faliment din Europa.

Aproximativ 135.000 de investitori care au investit în obligaţiunile companiei Parmalat şi-au pierdut banii, 30.000 dintre ei fiind enumeraţi ca reclamanţi în acest caz, investitorii urmând să împartă suma de 30 mil. euro, despăgubire impusă de instanţă.

"Cred că această sentinţă este una corectă, deoarece aceste persoane au cauzat multă durere şi disperare altor oameni şi este bine că plătesc acum pentru asta", a declarat un reprezentant al investitorilor.

Judecătorul din oraşul Parma, de unde derivă şi numele companiei, l-a condamnat de asemenea şi pe Fausto Tonna, fostul director al Parmalat, la 14 ani de închisoare, iar pe Giovanni, fratele lui Tanzi, la zece ani şi şapte luni.

La momentul prăbuşirii sale, Parmalat a avut aproximativ 36.000 de angajaţi în 30 de ţări. "Parmalat a fost simbolul unui sistem bolnav şi fabrica celor mai mari datorii ale capitalismului european", a declarat investigatorul Lucia Russo în timpul audierii.