Business Internaţional

Fondatorul IKEA, acuzat că a făcut recrutări în numele naziştilor

Fondatorul IKEA, acuzat că a făcut recrutări în numele naziştilor

Foto: The Telegraph

Autor: Adrian Voicu

24.08.2011, 20:57 1815

Fondatorul miliardar IKEA, Ingvar Kamprad a fost membru al partidului nazist suedez, acesta intrând în atenţia serviciilor secrete la vremea respectivă, arată o carte scrisă de jurnalista Elisabeth Asbrink, informează The Telegraph.

Conform cărţii, un document din 1943 arată că acesta era un membru activ al Svensk Socialistisk Samling - cel care a succedat Partidului Naţionalist Socialist Suedez.

Documentul care citează scrisori redactate de Kamprad, atunci în vârstă de 17 ani, arată entuziasmul său în recrutarea de noi membri, în acestea el scriind că "nu ratează nicio oportunitate în a lucra pentru mişcare".

Serviciul secret de la acea vreme a concluzionat că acesta ocupa o poziţie oficială în cadrul organizaţiei.

Asbrink l-a acuzat şi în trecut pe Kamprad că nu a recunoscut trecutul său. "A spus în 1998 că va pune toate cărţile pe masă şi că nu va ascunde nimic. Atunci de ce nu ne-a spus că a fost membru al celui mai groaznic partid, cel nazist, şi că poliţia l-a considerat destul de important pentru a crea un document despre el?", spune jurnalista.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO