Business Internaţional

Fondatorul Alibaba, Jack Ma, este cel mai bogat din China, cu o avere de 19,5 miliarde dolari

Fondatorul Alibaba, Jack Ma, este cel mai bogat din...

Autor: Anca Dumitrescu

28.10.2014, 20:43 662

În 2013, Jack Ma se afla pe locul opt în clasament, dar averea acestuia a urcat la 19,5 miliarde de dolari după ce Alibaba, descrisă ca o combinaţie între Amazon, eBay şi Paypal, a atras în septembrie 22 de miliarde de dolari prin intermediul celei mai mari oferte publice iniţiale care a avut vreodată loc în Statele Unite.

Pe ansamblu, numărul miliardarilor chinezi a crescut cu 44% în decurs de un an, la 242.

"Averile antreprenorilor din domeniul Internetului încep să le depăşească pe cele ale unor reprezentanţi de marcă ai industriei tehnologiei din Statele Unite, precum Paul Allen, Erich Smidt, Jerry Yang şi Sheryl Sandberg", a declarat Russell Flannery, şeful biroului din Shanghai al Forbes Asia.

Acest fapt arată că China va concura sau chiar va depăşi Statele Unite în privinţa noilor averi obţinute în era comerţului electronic şi a serviciilor mobile.

Pe locul al doilea în clasamentul Forbes se află Robin Li, fondatorul Baidu, operatorul celui mai utilizat motor de căutare chinez, cu o avere de 14,7 miliarde de dolari, în urcare de la 11,1 miliarde de dolari. În luna septembrie, acţiunile Baidu tranzacţionate la bursa Nasdaq au atins un nivel record de peste 231 de dolari pe unitate.

Ma Huateng, fondator şi director general al gigantului chinez Tencent din sectorul Internetului, a avut la rândul său un an bun. El a urcat de pe poziţia a cincea pe a treia, datorită unei creşteri a averii de la 10,2 miliarde de dolari la 14,4 miliarde de dolari.

Liu Qiangdong, directorul general al JD.com, a doua mare companie de comerţ electronic din China, a avansat pe poziţia a 10-a în acest an, cu o avere de 7,1 miliarde de dolari, datorită succesului listării la bursa Nasdaq, în luna mai.

Alt miliardar prezent între primii 10 este Li Hejun, cu afaceri în sectorul energiei regenerabile, a cărui avere a urcat de la 10,9 miliarde de dolari la 13 miliarde de dolari, cu care s-a plasat pe locul cinci.

Lei Jun, directorul general al companiei de produse electronice Xiaomi, cel mai populat producător chinez de smartphone-uri, cu o cotă de circa 5% pe piaţa mondială, s-a plasat pe locul opt, cu o avere de 9,1 miliarde de dolari.

Miliardarii din sectorul imobiliar au avut în schimb un an dificil, liderul de anul trecut al clasamentului, Wang Jianlin, preşedintele Dalian Wanda Group, coborând până pe locul patru, în urma unui declin al averii de la 14,1 miliarde de dolari la 13,2 miliarde de dolari.

Potrivit celor mai recente date oficiale, preţurile locuinţelor din China au scăzut cu 1,3% în septembrie, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, acesta fiind al cincilea declin lunar consecutiv, în urma măsurilor autorităţilor pentru calmarea pieţei.

Potrivit Forbes, cei mai bogaţi 10 oameni din China sunt, în ordine, Jack Ma (19,5 miliarde dolari), Robin Li (14,7 miliarde dolari), Ma Huateng (14,4 miliarde dolari), Wang Jianlin (13,2 miliarde dolari), Li Hejun (13 miliarde dolari), Zong Qinghou (11 miliarde dolari), Wang Wenyin (10 miliarde dolari), Lei Jun (9,1 miliarde dolari), He Xiangjian (7,5 miliarde dolari), Liu Qiangdong (7,1 miliarde dolari).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO