Business Internaţional

FMI: Guvernele trebuie sa intervina in criza creditelor

08.04.2008, 16:38 16

Lupta impotriva crizei creditelor ipotecare cere interventii din partea guvernelor la nivel global, conform directorului general al Fondului Monetar International (FMI), Dominique Strauss-Kahn, citat de BBC News. Conform afirmatiilor acestuia, nevoia unei interventii publice este "din ce in ce mai evidenta".
Autoritatile au facut infuzii de capital pentru a asigura lichiditatea de pe piata insa, in afara de a salva de la faliment banci precum Northern Rock in Marea Britanie, nu au intervenit in cadrul sistemului financiar, cu exceptia preluarii Bear Stearns.
Pe data de 11 martie, banca centrala a Americii (Fed) a anuntat ca va imprumuta prin licitatie 200 de miliarde de dolari (127 de miliarde de euro) in titluri de stat unui numar de banci mari, pe termen de 28 de zile. Tot atunci Fed a anuntat ca va majora numarul acordurilor swap (acord bilateral prin care bancile se obliga sa-si puna reciproc la dispozitie o suma de bani) cu Banca Centrala Europeana (BCE) si cu banca centrala a Elvetiei.
La randul sau, BCE a precizat luna trecuta ca intentioneaza sa puna la dispozitia bancilor din zona euro fonduri in valoare de 15 miliarde de dolari (9,5 miliarde de euro), pe termen de 28 de zile. Banca Angliei a anuntat si ea ca va face imprumuturi de 10 miliarde de lire sterline (12,6 miliarde de euro) pe termen de trei luni. Bancile care iau parte la aceasta initiativa sunt Fed, BCE, banca centrala a Canadei, a Elvetiei si Banca Angliei.
Strauss-Kahn a declarat ca sectorul imobiliar va putea beneficia de mai mult sprijin si a afirmat ca toate aceste interventii vor oferi o "a treia linie de aparare" pentru politicile fiscale si monetare implementate. El a mai spus ca situatia economica mondiala nu arata semne de ameliorare si a estimat ca o accelerare a ritmului de crestere economica inainte de 2009 este foarte putin probabila.
Comentariile lui Strauss-Kahn vin chiar inainte de reunirea liderilor economici la nivel mondial la sedinta din primavara a FMI.
Analistul financiar Justin Urquhart Stewart, strateg la Seven Investment Management, este de parere ca initiativa propusa de FMI cere o mai buna coordonare a guvernelor tarilor implicate. "Am ajuns de la ideea ca bancile vor pune la dispozitie fonduri suplimentare, la faptul ca se intervine din cand in cand pentru ca, pana la urma, sa ne implicam total si sa intervenim pe intreaga piata pentru a o sprijini", a spus Stewart. FMI, care va comunica pe data de 9 aprilie estimarile revizuite privind cresterea economica mondiala, a precizat ca la momentul actual se asteapta la o crestere de aproximativ 3,7% pentru anul viitor, una dintre cele mai scazute din ultimii 20 de ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO