Business Internaţional

Fitch ameninţă China cu coborârea ratingului pentru datoriile în monedă locală

Fitch ameninţă China cu coborârea ratingului pentru datoriile în monedă locală

Autor: Paul Comşa

31.08.2011, 20:25 781

Agenţia de rating Fitch ar putea retrograda ratingul pentru datoriile pe termen lung în yuani (moneda locală) ale Chinei datorită îngrijorărilor tot mai mari legate de creditele neperformante din portofoliile băncilor, relatează BBC.

În ultimii doi ani băncile chinezeşti au acordat sub formă de împrumut sume uriaşe unor debitori asupra cărora planează riscul de insolvabilitate.

Avertizarea survine după ce Fitch a reevaluat în aprilie anul curent ratingul Chinei de la "stabil" la "negativ". În prezent, ratingul suveran pentru datoriile în yuani este "AA-".

"Calitatea activelor băncilor se va deteriora pe termen mediu", susţine Andrew Colquhoun, şeful Fitch pentru Asia-Pacific.

Băncile chinezeşti au împrumutat sume record de bani în 2009 şi 2010, totalul noilor împrumuturi ridicându-se la aproape 1,9 miliarde euro.

În acelaşi timp, încetinirea creşterii economice din ţările dezvoltate se adaugă la temerile cu privire la creşterea volumului de active neperformante în portofoliile băncilor chineze. De asemenea, o eventuală recesiune economică va avea un impact puternic asupra cererii de bunuri importate din China. Scăderea cererii se va reflecta în situaţiile financiare ale companiilor chinezeşti îndatorate la bănci.

Potrivit estimărilor Moody's, o altă mare agenţie de rating, volumul împrumuturilor neperformante ale băncilor ar putea atinge 12% din totalul împrumuturilor.

Guvernul de la Beijing va apela probabil la rezervele sale valutare pentru a asigura lichiditate în sistemul bancar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO