Business Internaţional

Fitch: Acordul liderilor europeni, "un pas pozitiv". Lipsesc însă detaliile

Fitch: Acordul liderilor europeni, "un pas pozitiv", dar...

Autor: Adrian Voicu

28.10.2011, 16:34 435

Planul de ieşire a zonei euro din criza datoriilor, elaborat de liderii europeni, este "un pas pozitiv", dar reuşita acestuia va depinde "de claritatea mai mare a detaliilor" pachetului şi de "implementarea în întregime şi la timp" a acestuia, este de părere agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings, citată de MarketWatch.

Convenţia privind creşterea capacităţii de împrumut a Fondului European de Stabilitate Financiară (EFSF) la 1.000 de miliarde de euro "este un prim pas important pentru creşterea încrederii pieţei în capacitatea oficialilor de limitare extinderii riscului de contagiune către principalele ţări din zona euro".

Compania a menţionat că este nevoie de mai multe detalii pentru a se putea exprima cu privire la fiabilitatea celor două opţiuni ce sunt luate în considerare - oferirea de garanţii pentru emiterea de obligaţiuni suverane şi punerea la punct a vehiculului investiţional care să aducă banii necesari fondului.

Până când fiabilitatea acestor opţiuni nu va fi verificată, Fitch consideră că "este foarte important rolul (EFSF - n.r.) în continuarea intervenţiei" pe piaţa secundară a obligaţiunilor vândute de ţările din zona euro şi că fondul "în ultimă instanţă trebuie să fie gata să acţioneze ca creditor de ultimă instanţă" pentru ţările fără lichitităţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO