Business Internaţional

Firmele poloneze vor să se finanţeze prin obligaţiuni

03.08.2010, 23:08 18

Piaţa poloneză a obligaţiunilor corporatiste se află într-unpunct de cotitură în ceea ce priveşte atragerea unor investitorimai mari, în condiţiile în care nivelul record al emisiunilor vaextinde piaţa cu până la 28%, conform unui analist al ING, citat deBloomberg.

PGE şi Tauron Polska Energia, cei mai mari producători deenergie ai ţării, şi PKO Bank, cea mai mare bancă poloneză, senumără printre companiile de stat care au în vedere emiterea deobligaţiuni în valoare de 11 miliarde de zloţi (2,76 miliarde deeuro). Nivelul obligaţiunilor corporatiste existente se ridică la39 de miliarde de zloţi (9,8 miliarde de euro), conform datelorFitch Ratings.

"Sunt companii foarte bune, cu ratinguri investment-grade,titlurile lor putând fi o oportunitate atractivă de investiţii", adeclarat Marek Marciniak, analist în cadrul ING.

Companiile îşi intensifică vânzările de obligaţiuni, încontextul în care băncile îşi restrâng operaţiunile de creditare înurma crizei financiare mondiale, ritmul de creştere a volumului decredite acordate companiilor încetinind la 0,4% în prima jumătate aanului, după o creştere de 1,6% în primele şase luni ale anuluitrecut.

Companiile poloneze şi-au vândut cea mai mare parte a obligaţiunilor direct către bănci în trecut, alţi investitori găsind cugreu obligaţiuni corporatiste "bune", conform lui Marciniak. "Înmod paradoxal, criza a contribuit la dezvoltarea pieţei, companiilefiind acum mult mai dispuse să emită obligaţiuni", arată analistulING.

Volumul obligaţiunilor corporatiste este cu mult depăşit de celal obligaţiunilor guvernamentale, reprezentând 9% din titlurilesuverane în valoare de 446 de miliarde de zloţi (112 mld. euro).Obligaţiunile guvernamentale pe cinci ani ale Poloniei au unrandament anual de 5,4%, în scădere de la valoarea de 5,9%înregistrată la începutul acestui an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO