Firmele poloneze vor să se finanţeze prin obligaţiuni

Autor: Catalina Apostoiu 03.08.2010

Piaţa poloneză a obligaţiunilor corporatiste se află într-un punct de cotitură în ceea ce priveşte atragerea unor investitori mai mari, în condiţiile în care nivelul record al emisiunilor va extinde piaţa cu până la 28%, conform unui analist al ING, citat de Bloomberg.

PGE şi Tauron Polska Energia, cei mai mari producători de energie ai ţării, şi PKO Bank, cea mai mare bancă poloneză, se numără printre companiile de stat care au în vedere emiterea de obligaţiuni în valoare de 11 miliarde de zloţi (2,76 miliarde de euro). Nivelul obligaţiunilor corporatiste existente se ridică la 39 de miliarde de zloţi (9,8 miliarde de euro), conform datelor Fitch Ratings.

"Sunt companii foarte bune, cu ratinguri investment-grade, titlurile lor putând fi o oportunitate atractivă de investiţii", a declarat Marek Marciniak, analist în cadrul ING.

Companiile îşi intensifică vânzările de obligaţiuni, în contextul în care băncile îşi restrâng operaţiunile de creditare în urma crizei financiare mondiale, ritmul de creştere a volumului de credite acordate companiilor încetinind la 0,4% în prima jumătate a anului, după o creştere de 1,6% în primele şase luni ale anului trecut.

Companiile poloneze şi-au vândut cea mai mare parte a obli gaţiunilor direct către bănci în trecut, alţi investitori găsind cu greu obligaţiuni corporatiste "bune", conform lui Marciniak. "În mod paradoxal, criza a contribuit la dezvoltarea pieţei, companiile fiind acum mult mai dispuse să emită obligaţiuni", arată analistul ING.

Volumul obligaţiunilor corporatiste este cu mult depăşit de cel al obligaţiunilor guvernamentale, reprezentând 9% din titlurile suverane în valoare de 446 de miliarde de zloţi (112 mld. euro). Obligaţiunile guvernamentale pe cinci ani ale Poloniei au un randament anual de 5,4%, în scădere de la valoarea de 5,9% înregistrată la începutul acestui an.