Business Internaţional

Fermierii germani au avut un an deosebit de bun în vremuri de inflaţie, criză energetică şi penurii. Coincidenţă, eficienţă sau lăcomie?

La o producţie de de grâu moale dublă faţă de cea a României, Germania exportă de şapte ori mai multă făină.

La o producţie de de grâu moale dublă faţă de cea a României, Germania exportă de şapte ori mai multă făină.

Autor: Bogdan Cojocaru

19.04.2023, 22:45 343

Fermierii germani au avut un an deo­sebit de bun, chiar dacă infla­ţia, criza energetică şi penuria de în­grăşăminte au dus la creşterea costurilor, a incertitudinilor şi au adus o criză a costului vieţii fără precedent în UE. Dar dacă fermierii au profitat de proble­mele de pe pieţe este o dezbatere deschisă.

Crizele din economie au câştigători şi pier­zători. Criza inflaţionistă din prezent, a creşte­rilor de preţuri şi de costuri scăpate de sub control, loveşte în primul rând în venitul celui care cumpără, al gospodăriei. La capătul celălalt sunt producătorii, intermediarii şi vânzătorii finali, cei care fac preţurile.

Criza actuală de prea multă inflaţie a fost descrisă şi ca greedflaţie deoarece profiturile anumitor companii, cum ar fi producătorii de energie, traderii de materii prime şi retailerii, au crescut în această perioadă mai mult decât salariile. Pe de altă parte, în UE s-a scris mult despre cum cos­turile din ce în ce mai mari, cu nutreţurile, cu îngrăşămintele, cu energia, cu carburanţii sau cu forţa de muncă, afectează activitatea şi afacerile produ­că­torilor din agricultură.

Însă cele mai recente date ale ministerului agriculturii din Ger­mania arată că pentru fermele din această ţară anul financiar 2021-2022 este cel mai bun din ultimul deceniu, scrie Euractiv. Guvernul a ţinut să sublinieze că per­formanţa deosebită nu înseamnă că secto­rul a profitat de pe urma crizelor provocate de războiul pornit de Rusia în Ucraina. Germania este una din pricipalele forţe agricole ale Uni­unii Europene, fiind producător, procesator şi exportator, atât de cereale cât şi de produse de la animale şi din carne. Gu­vernul a hotărât să dea o a­ten­ţie şi mai mare agricultu­rii, cu gândul să facă din Ger­mania o superputere mondială agricolă, după ce planurile de a face industria mai competitivă cu aju­torul gazelor ieftine ruse s-au prăbuşit în con­textul invaziei ruseşti din Ucraina.

În acest mediu, în anul financiar 2021-2022 (perioada iulie 2021 – iunie 2022) veniturile din agricultură au căpătat o traiectorie „clar pozitivă“ după câţiva ani de stagnare, se arată în analiza ministerului agriculturii. Venitul pe cap de lucrător a crescut cu o treime, la  43.500 de euro, faţă de perioada similară a anului finan­ciar anterior. Acesta este de departe cel mai bun rezultat din ultimul deceniu. Prin­cipalul motiv al creşterii este „avansul puter­nic“ al preţurilor de producător pe care fermierii le-au putut obţine pentru multe din produsele agricole pe care le vând.

Avansul a fost atât de puternic încât a compensat creşterea costurilor de input precum cele cu îngrăşămintele şi nutre­ţurile. „Sunt veşti chiar foarte bune pentru aceste vremuri de criză“, a exclamat Ophelia Nick, un secretar de stat pentru agricultură. Profi­turile producătorilor de lapte sau de alte pro­duse animale au crescut cu 60%, iar cele ale producătorilor de cereale s-au majorat cu 40%. Atacurile ruseşti din Ucraina au per­tur­bat întreaga piaţă agricolă europeană, împin­gând în sus preţurile. În Germania, în general, preţurile de producător au urcat cu o cincime de la începerea războiului în februarie 2022 şi până în februarie 2023.

Cele mai mari scumpiri au fost observate la produse exportate în cantităţi mari de Ucraina, cum ar fi grâul şi orzul, dar şi seminţe oleaginoase. Ophelia Nick a explicat că în ca­zul acestor mărfuri veniturile fermelor au cres­cut datorită preţurilor de producător mai mari şi a recoltei stabile. În aceste con­diţii, nu este de mirare că optimismul agricul­torilor ger­mani este în creştere. Acest lucru a fost consta­tat de un sondaj-barometru al Aso­ciaţiei Fermierilor cu date pentru ia­nuarie. Fermierii sunt încântaţi mai ales de creş­terea preţurilor laptelui, grâului şi se­min­ţelor de rapiţă.

Ophelia Nick, din partea ecologiştilor, apreciază că rezultatele financiare deosebit de bune nu arată că sectorul profită de pe urma crizelor, suprapunerea perioadei excelente cu războiul fiind doar o coincidenţă.

Din contră, fermele au fost ajutate şi au învăţat să îndure condiţiile adverse, spre exemplu prin reducerea utilizării de îngrăşăminte chimice. La recoltele mari au contribuit şi condiţiile meteo favorabile. Anul financiar 2021/2022 a fost bun în special pentru companiile agricole mari, care au resurse mai multe, putere de negociere mai mari şi îşi permit să facă economii la scară mai mare. Germania este unul din principalii producători de grâu din UE. Într-un an tipic de dinainte de război, cum ar fi 2019, producţia de grâu moale s-a situat la 23 milioane tone. În sezonul 2019/2020, exporturile de grâu obişnuit s-au dus la 5,4 milioane tone, arată datele Comisiei Europene. Acestea fluctuează de la an la an, iar livrările din perioada analizată au fost mai mari ca de obicei. În Polonia, cea mai mare economie est-europeană, producţia a ajuns la 11 milioane tone de grâu, exporturile fiind de 3,3 milioane tone. Spre comparaţie, România a produs 10,3 milioane tone şi a exportat 5,4 milioane tone de grâu, având cea mai mare pondere a exporturilor în producţie dintre aceste state. Aceasta înseamnă că în Germania o parte mai mare din producţie se duce către consumul intern (populaţia Germaniei este de patru ori mai numeroasă decât cea a României) şi mai ales către procesare. În perioada iulie 2022-aprilie 2023, Germania a importat doar 3.000 de tone de făină de grâu, în timp ce România a adus din străinătate 35.400 de tone. Germania a exportat în schimb 28.000 de tone de făină, iar România doar 4.400 de tone.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO