Business Internaţional

Federaţia Studenţilor din Hong Kong acceptă o ofertă de dialog din partea Executivului

Federaţia Studenţilor din Hong Kong acceptă o ofertă...

Autor: Gaidau Ion

03.10.2014, 09:07 143

"Federaţia Studenţilor din Hong Kong va avea o întâlnire publică cu secretara şefă a administraţiei, Carrie Lam", a anunţat acest grup într-un comunicat. Acest text a fost publicat după ce şeful Executivului din Hong Kong, Leung Chun-ying, a prezentat o ofertă de dialog studenţilor care îi reprezintă pe manifestanţii prodemocraţie.

Leun Chun-ying, perceput ca marioneta Partidului Comunist Chinez (PCC), a fost presat să demisioneze până joi. În caz contrar, liderii studenţilor prodemocraţie ameninţau că îşi vor intensifica acţiunile şi vor intra în clădirile aparţinând guvernului.

"Eu nu demisionez pentru că trebuie să continui să lucrez la (reforma) electorală", a declarat el, în cursul unei conferinţe de presă convocate la reşedinţa sa oficială cu câteva minute înainte de expirarea ultimatumului.

Cu toate acestea, liderii manifestanţilor prodemocraţie au cerut din nou demisia şefului Executivului.

"Demisia (lui Leun Chun-ying) nu este o chestiune de timp", au insistat vineri liderii contestatarilor din Hong Kong.

Începând de duminică, manifestanţii care reclamă instaurarea sufragiului universal deplin în 2017 asediază, efectiv, sediul administraţiei guvernamentale, situat între cartierele Admiralty şi Central, pe Insula Hong Kong, blocând drumurile şi intersecţiile. Activitatea economică şi circulaţia bunurilor şi persoanelor sunt puternic perturbate, iar Guvernul i-a îndemnat în mai multe rânduri pe manifestanţi să pună capăt blocadei.

Ciocniri de scurtă durată au izbucnit joi după-amiaza, când manifestanţi i-au văzut pe poliţişti descărcând lăzi de lemn şi butoaie metalice. În imagini repostate din abundenţă pe Internet, pe lăzi se poate citi, în engleză, "Round, 38 mm rubber baton multi", adică gloanţe de cauciuc. Inscripţia "CS" de pe un butoi sugerează că este vorba despre proiectile cu gaze lacrimogene, desemnate uneori în engleză prin iniţialele inventatorului lor.

În acest context, Uniunea Europeană a exprimat "preocupare" în legătură cu situaţia din Hong Kong, îndemnând toate părţile să aibă atitudine de "reţinere".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO