Business Internaţional

"Revoluţia umbrelelor" din Hong Kong generează manifestaţii de susţinere peste tot în lume

"Revoluţia umbrelelor" din Hong Kong generează...

Autor: Iuliana Enache

02.10.2014, 11:13 559

Chris Patten, ultimul guvernator al coloniei britanice Hong Kong, a făcut apel la un "dialog real" care să răspundă "aspiraţiilor legitime" ale manifestanţilor prodemocraţie din teritoriul retrocedat în 1997 Chinei.

"Cred că trebuie să vedem cum dialogul înlocuieşte gazele lacrimogene sau paralizante", a declarat Patten într-un interviu pentru BBC.

Anterior în cursul zilei, laureatul premiului Nobel pentru Pace, sud-africanul Desmond Tutu, a salutat curajul manifestanţilor.

"Mă rog pentru ca vocea poporului din Hong Kong să nu fie sugrumată nicioadă", a declarat eroul luptei antiapartheid într-un comunicat. "Şi mă rog pentru ca Guvernul drept şi plin de compasiune al Beijingului să nu se teamă de voinţa poporului său".

Marcând în modul lor 65 de ani de la întemeierea Republicii Populare China, manifestanţii care cer introducerea votului universal deplin în 2017 au ocupat din nou centrul Hong Kong-ului miercuri, fiind mai numeroşi decât oricând, deşi nicio estimare fiabilă nu era disponibilă.

Manifestaţii de susţinere a "revoluţiei umbrelelor" au avut loc pe diferite continente.

Manifestanţii au fost în număr de aproximativ 4.000 la Taipei, 2.000 la Londra şi 300 la Auckland. Alte evenimente ar urma să aibă loc în 23 de oraşe din lume, între care Paris, Melbourne, şi Washington.

În faţa ambasadei Chinei din centrul Londrei, manifestanţii arborau umbrele negre şi galbene, o referire la cele folosite de locuitorii din Hong Kong pentru a se proteja de gazele lacrimogene.

"Hong Kong - lumea vă susţine", sau "Nu ne puteţi ucide pe toţi", se putea citi pe pancartele realizate în grabă pornind de la cutii de cereale sau paste.

În Taiwan, mulţimea a cântat melodia "Boundless Oceans, Vast Skies" a grupului din Hong Kong Beyond, care a devenit unul dintre imnurile protestului.

"Am avut sentimentul că trebuie să mă mobilizez într-un moment în care Hong Kong a ajuns la un moment de viaţă şi de moarte", a declarat Lun Hon Wing, un manifestant din Hong Kong, student la universitatea naţională Sun Yat-sen din Taiwan.

Primindu-l pe omologul său Wang Yi la Departamentul de Stat, şeful diplomaţiei americane a lansat un apel la "reţinere" şi a reafirmat "susţinerea" acordată de Statele Unite "sufragiului universal la Hong Kong".

Yi a replicat că manifestaţiile ţin de "afacerile interne ale Chinei".

Marţi, Marea Britanie, fosta putere colonială, a anunţat prin intermediul vicepremierului Nick Clegg, convocarea ambasadorului Chinei pentru a-şi exprima "îngrijorarea" şi "consternarea".

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a cerut Guvernului chinez şi manifestanţilor să îşi rezolve paşnic diferendul, iar Franţa a făcut apel la un "dialog paşnic" între mişcarea prodemocraţie şi autorităţile de la Hong Kong.

Campania de nesupunere civilă care durează de mai multe zile în această fostă colonie britanie s-a intensificat brusc în ultimele zile, provocând cea mai gravă criză politică de la retrocedarea Hong Kong-ului către China, în 1997.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO