Business Internaţional

Falimentele se înmulţesc în Europa de Est sub povara dobânzilor şi inflaţiei ridicate. Un val de falimente este aşteptat să măture lumea întreagă, cu dobânzile mari sufocând activitatea economică

Falimentele se înmulţesc în Europa de Est sub povara...

Autor: Catalina Apostoiu

09.11.2023, 22:14 270

Allianz previzionează o creştere a insolvenţelor în economiile avansate în următorii ani, cu un număr din ce în ce mai mare de companii refinanţându-şi creditele la dobânzi mai mari.

În Polonia, numărul companiilor declarate insolvente a crescut cu 4,6% în primele trei trimestre ale acestui an comparativ cu perioada similară a anului trecut. În acelaşi timp, cu 22,5% mai multe companii sunt în pragul falimentului şi procedurilor de restructurare, potrivit Forbes.

Cifrele sporesc îngrijorările legate de sănătatea celei mai mari economii din estul Europei, în condiţiile în care multe companii de confruntă cu inflaţie în creştere puternică, presiuni legate de costurile energetice şi dobânzi ridicate.

Analiştii avertizează că ţara ar putea asista la o creştere în continuare a numărului de falimente, cu tendinţele negative din economie adâncindu-se.

În Ungaria, numărul de lichidări de companii creşte rapid, scrie Budapest Business Journal.

Aproximativ 10.000 de companii au fost lichidate până acum în acest an, faţă de 8.111 anul trecut şi 4.359 în 2021. În multe cazuri, companiile preferă lichidarea şi nu falimentul. Numărul lichidărilor este de câteva ori mai ridicat decât cel al falimentelor, în cazul din urmă fiind înregistrate 22 în 2021, 30 anul trecut şi 14 până în septembrie 2023.

În Cehia, în octombrie au fost de­clarate 63 de falimente de com­panii comerciale, 440 de falimente ale antreprenorilor individuali şi 1.081 de falimente de persoane, conform datelor Biroului Ceh de Credit.

Totodată, au fost depuse 78 de propuneri de faliment ale societăţilor comerciale, 471 de propuneri de faliment ale antreprenorilor şi 1.236 de propuneri de faliment personal. Faţă de septembrie, numărul falimen­telor corporative a crescut cu 26, iar cel al falimentelor antre­pre­norilor cu 40.

În acest moment, dobânzile în creştere pun presiune crescândă pe activitatea economică şi un val de insolvenţe de companii este aşteptat la nivel mondial. Iar acesta nu este probabil un lucru rău, se arată într-o opinie a boardului editorial al Financial Times.

Falimentele corporate din America sunt pe cale să atingă cel mai ridicat nivel din 2010. Insolvenţele au atins deja un maxim post-criză financiară în Anglia şi Ţara Galilor şi sunt în creştere puternică şi în zona euro.

Allianz previzionează o creştere a insolvenţelor în economiile avansate în următorii ani, cu un număr din ce în ce mai mare de companii refinanţându-şi creditele la dobânzi mai mari.

Tendinţa nu ar trebui să surprindă, se arată în opinia boardului editorial FT. Dobânzile urcă în cel mai rapid ritm din patru decenii, piaţa muncii se temperează, iar cererea este aşteptată să încetinească. Firmele îşi mănâncă din rezervele de cash şi ar putea avea în faţă o creştere semnificativă a costurilor de finanţare. Facturile la energie au crescut în forţă, susţinerea guvernamentală post-pandemie a scăzut.

Pe termen lung, însă, tendinţa ar putea fi una pozitivă pentru economie. În măsura în care următoarele trimestre de dobânzi ridicate şi creştere redusă duc la dispariţia companiilor zombie, falimentele nu ar trebui să fie ceva de temut. Acest lucru nu înseamnă, însă, că procesul este lipsit de riscuri.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO