Business Internaţional

Exporturile si dolarul slab ajuta economia SUA sa treaca peste criza creditelor

30.11.2007, 14:05 20

Investitorii se tem de faptul ca sistemul financiar american se indreapta catre o noua criza a lichiditatilor, ceea ce ar genera pierderi suplimentare pentru institutiile financiare, scrie cotidianul Financial Times.
Pietele de credit se afla la un nivel care sugereaza ca investitorii se asteapta ca economia Statelor Unite sa fie foarte aproape de o recesiune, avertizeaza analistii bancari si economistii.
"Recesiunea incepe sa devina o realitate", a declarat Jan Loeys, economist al bancii de investitii JP Morgan. Mult mai categoric este Peter Sutherland, presedintele Goldman Sachs International si al BP.
"Economia SUA se afla intr-o situatie foarte delicata. Exista o problema majora din cauza ca institutiile nu au primit lichiditati si imprumuturi sufi-ciente, asa ca eu cred ca la nivel mondial are loc o perioada periculoasa. Consider ca anul viitor vom reusi sa trecem peste acest moment, insa vom suferi adevarate traume", a afirmat Sutherland.
Unul dintre factorii care afecteaza increderea investitorilor in economia americana este valoarea estimata a pierderilor generate de criza creditelor ipotecare subprime, care continua sa creasca pe zi ce trece. Initial, autoritatile americane au preconizat ca pierderile cauzate de investitiile pe piata subprime se vor ridica la 50 de miliarde de dolari (33,8 miliarde de euro). In prezent, bancile de investitii se asteapta la pierderi cuprinse intre 200 si 500 de miliarde de dolari (135,2 - 338 de miliarde de euro), din cauza crizei subprime.
Totodata, institutiile financiare se asteapta la pierderi masive si din alte tipuri de finantari, cum ar fi cardurile de credit auto.
O alta problema pentru investitori este reprezentata de incertitudinile privind pierderile reale ale institutiilor financiare.
In ciuda tuturor aspectelor negative ale economiei americane, intr-un raport al Fed privind perspectivele economice ale SUA, strategii bancii centrale americane au precizat ca se asteapta ca economia americana sa-si reia cresterea, pe masura ce criza creditelor ipotecare subprime se apropie de sfarsit si pietele financiale vor reveni treptat la normal. Oficialii Fed estimeaza ca ritmul de crestere al economiei americane se va plasa anul viitor intre 1,8% si 2,5%.
Ramane de vazut cine va avea dreptate. Cert este ca piata de capital americana are o istorie nu foarte favorabila in ceea ce priveste previziunile de scadere, care nu s-au materializat insa niciodata. De asemenea, anumiti economisti au esuat in tentativa de a anticipa aparitia anumitor perioade de recesiune.
"Economistii sunt destul de neperformanti cand vine vorba de a previziona anumite rasturnari de situatie in economie, iar noi nu ne consideram altfel", declara recent Ben Bernanke, presedintele Fed.
Totul va depinde de modul in care institutiile financiare vor reusi sa tina in frau creditarea, dar si de cati bani vor alege consumatorii sa cheltuiasca.
Declinul creditelor ipotecare nu va putea sa duca, de unul singur, la sugrumarea economiei Statelor Unite. Constructia de locuinte genereaza sub 5% din Produsul Intern Brut al SUA. Totusi, daca bancile vor reduce volumul creditarii sau consumatorii americani vor alege sa-si diminueze nivelul cheltuielilor pe fondul deprecierii pretului caselor si al cresterii pretului benzinei, economia Statelor Unite ar fi lovita in plin.
"Chiar daca esti o persoana extrem de optimista, nu poti sa nu constati ca SUA traverseaza o perioada plina de provocari", a spus Michael Feroli, analist al bancii de investitii JP Morgan.
Multi economisti se uita insa in exteriorul Statele Unite, pentru a gasi o alternativa de crestere economica.
Datorita deprecierii dolarului si unei cresteri puternice peste hotare, exporturile companiilor din Statele Unite au avansat cu o rata anuala de 16,2% in trimestrul al treilea al acestui an, contribuind semnificativ laevolutia economica americana.
"Peisajul mondial din 2007 si inceputul anului 2008 este foarte diferit de ceea ce se intampla in 2001. O crestere semnificativa a exporturilor in Asia, America Latina si Orientul Mijlociu va fi suficienta pentru a impiedica economia americana sa se prabuseasca", a precizat Brian Bethune, economist american la Global Insight.
Cu toate acestea, ingrijorarile privind situatia economiei americane are un efect negativ asupra pietelor de capital din strainatate. In particular, orice scadere a consumului din SUA ar putea afecta cererea pentru bunurile din import.
Mai departe, acest lucru ar conduce la o scadere a profiturilor producatorilor din China si din alte state cu o economie emergenta. Indicele Dow Jones World Index, excluzand companiile americane, a pierdut peste 7% in luna noiembrie.
Prognozele privind evolutia economiei mondiale depinde foarte mult de modul in care restul mapamondului, in special Europa si Asia, va suporta caderea economica a SUA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO