Business Internaţional

Explozia demografică, mană cerească pentru unele companii

Explozia demografică, mană cerească pentru unele companii

Foto AFP

Autor: Andreea Mindrila

16.11.2011, 20:00 2030

Populaţia de şapte miliarde de persoane a lumii, o explozie demografică ce va pune presiuni tot mai mari pe resursele mondiale, înseamnă noi oportunităţi pentru investitori. Care vor fi ţările, industriile şi fondurile care oferă cele mai bune perspective?

Procesul de creştere rapidă a populaţiei nu va înceta foarte curând. Numărul total al locuitorilor planetei va ajunge la 8,8 miliarde în anul 2050 şi la 9,2 miliarde până în 2075, potrivit estimărilor Organizaţiei Naţiunilor Unite, scrie The Telegraph. Ca în cazul oricărui astfel de fenomen, unele companii vor încasa mai mulţi bani decât altele şi vor obţine profituri neaşteptat de mari, dar întrebarea este care vor fi aceste companii.

Experţii au fost de acord că ţările emergente vor cunoaşte cea mai intensă explozie demografică. În Europa, populaţia este deja în scădere, iar un exemplu este Marea Britanie unde, dacă în trecut media era de 2,4 copii la o familie, în prezent aceasta s-a redus la 1,7.

În India, Pakistan şi Bangladesh se aşteaptă să se înregistreze creşteri semni­­ficative ale popu­laţiei. Totuşi, cea mai mare creştere a populaţiei va fi în Africa, datorită ratei natalităţii foarte mari, potrivit estimărilor Fondul Populaţiei din cadrul ONU. Analiştii organizaţiei spun că investitorii care îşi doresc să obţină bani pe seama creşterii natalităţii ar trebui să se orienteze către companiile care susţin "povestea de consum" din aceste regiuni. Ţările cu populaţie în creştere au o populaţie tânără, ceea ce înseamnă o populaţie mai productivă.

Într-o ţară emergentă populaţia nu creşte deoarece se nasc mai mulţi copii, ci pentru că tot mai multe persoane trăiesc mai mult.

"Economiile emergente se axează pe prelungirea duratei de viaţă, pentru că dacă speranţa de viaţă creşte de la 60 la 65 de ani, acest lucru înseamnă că fiecare persoană va petrece cu cinci ani mai mult în câmpul muncii, ceea ce va conduce la creşterea productivităţii", a adăugat Kirkman.

Creşterea populaţiei implică şi creşterea cererii pentru resurse. În timp ce unele resurse se vor epuiza - se estimează deja că rezervele de combustibili fosili se vor epuiza în următorul secol - producţia altor resurse va creşte pentru a răspunde cerinţelor. Potrivit estimărilor, consumul de energie va creşte cu 40% în următorii 20 de ani, iar cererea pentru energie electrică va avansa cu 76%", spune Adrian Lowcock de la Bestinvest.

Nu doar companiile energetice şi cele de exploatări miniere vor beneficia de creşterea populaţiei globului, ci şi cele din agricultură şi silvicultură, pentru că până la urmă mai mulţi oameni înseamnă mai multe guri de hrănit.

Pe măsură ce ţările emergente se dezvoltă, clasa mijlocie tot mai numeroasă îşi adaptează dieta, ca şi regimul de viaţă. Astfel, companiile care dezvoltă tehnologia produselor modificate genetic vor avea şi ele de câştigat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO