Business Internaţional

Executivii straini sunt la putere in companiile americane

17.12.2007, 23:10 13

Birourile Americii corporatiste sunt din ce in ce mai populate cu oameni de nationalitati diferite, scrie International Herald Tribune.
Citigroup, cea mai mare banca din lume, l-a numit pe Vikram Pandit, nascut in Nagpur, India, pe postul de CEO. Pandit este doar unul din cei 14 directori nascuti in afara Statelor Unite care conduc companii de top din SUA.
Managerul de la Altria Group este nascut in Egipt, cel de la PepsiCo vine din India, directorul Liberty Mutual Group este irlandez, iar seful Alcoa vine din Maroc.
Numarul strainilor aflati in posturi de conducere a crescut enorm fata de acum zece ani. Din topul Fortune 100, al celor mai mari companii americane, numai noua directori executivi erau nonamericani in 1996. Spre deosebire de acum zece ani, strainii vin din destinatii mult mai indepartate decat Europa si Canada. Schimbarea de trend demonstreaza inca odata interesul acordat de marile companii pietelor emergente din zone indepartate. Anul viitor se estimeaza ca unele companii din indicele bursier Standard & Poor's 500 vor inregistra jumatate din vanzari pe pietele externe. Acum sase ani, marile companii americane inregistrau doar o treime din totalul vanzarilor pe pietele externe.
Multi dintre acesti directori nascuti in strainatate au fost recrutati de companii ca General Electric sau Procter & Gamble in anii '70 si '80 pentru operatiunile lor de outsourcing. Acum, acesti oameni detin pozitii de top in companii ca Chiquita Brands International, Eastman Kodak Company sau Kellogg. Directorii executivi de la Dow Chemical, Altria si Alcoa au pornit lucrand in reprezentantele din tarile natale ale companiilor pe care le conduc acum.
"Desi au sediile in Statele Unite, companiile se considera tot mai putin companii americane", declara Michael Useem, profesor de management la Universitatea din Pennsylvania.
Posturile de top management vor reveni, probabil, tot mai multor cetateni internationali, deoarece multe scoli de business din SUA au 40% din locuri ocupate de studenti straini. In plus, tot mai multe companii fac recrutari din intreaga lume.
"E doar un joc de numere", declara S.P. Kothari, prodecan la Scoala de Management Sloan din cadrul Institutului de Tehnologie Massachussetts. "Nu este nimic in neregula cu Statele Unite, doar ca populatia noastra este de doar 300 de milioane. Imaginati-va doua miliarde de oameni din afara primind o educatie de calitate si urcand pe scara ierarhica. Ei bine, vom intalni tot mai multi dintre ei urcand spre varf", adauga profesorul.
Kothari, care a crescut in India si a urmat studiile acolo, poate vorbi din proprie experienta. Unii dintre colegii lui de MBA, de la inceputul anilor '80, au fost recrutati de Citigroup, Goldman Sachs si Nike, iar acum se afla in pozitii de conducere.
Marijn Dekkers, CEO de origine olandeza la Thermo Fisher Scientific, a venit pentru prima oara in Statele Unite in 1985, printr-un program initiat de General Electric, a carui cerinta principala era ca recrutii sa lucreze pe un continent departe de tara natala.
"Nu este intimidant sa lucrezi cu oameni diferiti de tine", este de parere Dekkers. "Sunt foarte deschis catre aliantele cu Asia si ma simt confortabil incheind afaceri in Asia, desi sunt european."
Angajatii firmelor de recrutare cunoscute, cum ar fi Korn/Ferry International, afirma ca multe corporatii americane cer lideri cu experienta in afara Statelor Unite. De asemenea, directorii americani isi petrec tot mai mult timp cu traininguri si stagii in strainatate.
"Cu cat te misti in interiorul companiei si esti luat in calcul pentru o promovare, una din conditiile cele mai importante de indeplinit este daca ai sau nu experienta internationala", declara Susan Bishop, purtator de cuvant pentru General Electric.
Unele companii au o traditie in a oferi posturi de conducere strainilor. Coca Cola l-a numit pe Muhtar Kent, in prezent presedinte si CFO al companiei, ca succesor al lui Neville Isdell, pe postul de CEO. Isdell era nascut in Irlanda de Nord, dar a copilarit in Zambia. Desi s-a nascut in Statele Unite, Kent a crescut in Turcia. Fostii directori ai companiei au fost tot cetateni nonamericani, Roberto Goizueta si Douglas Daft.
Farooq Kathwari, CEO la Ethan Allen Interiors, afirma ca experienta mutarii pe cont propriu la 21 de ani din Kasmir, India in Statele Unite l-a marcat profund. "O persoana nascuta in strainatate este, prin definitie, un antreprenor", afirma Kathwari. "Cand iti parasesti caminul si familia si vii intr-o alta tara, inseamna ca ai instincte de antreprenor", declara el. Vorbind despre copilaria lui, petrecuta prin terenurile muntoase din Kasmir, l-a invatat sa nu se grabeasca. Conflictul politic de acolo l-a invatat importanta corectitudinii. Dreptatea este acum unul din principiile de conducere de la Ethan Allen.
Unii directori executivi, cum este cazul lui Pandit de la Citigroup, s-au mutat in Statele Unite pentru a-si definitiva educatia. Indra Nooyi, CEO la PepsiCo, a absolvit Universitatea Yale, sectia de management, iar Sidney Taurel, de la Eli Lilly, nascuta in Maroc, a absolvit Scoala de Business din Columbia. Pandit detine titlurile de absolvent, master si doctorat in cadrul Scolii din Columbia.
Howard Anderson, profesor de educatie antreprenoriala la Sloan din cadrul MIT, afirma ca schimbarile in structura conducerii se petrec mai rar decat cresterile in vanzari ale companiei de pe pietele externe. Profesorul a mai declarat ca multe comisii de conducere nu sunt multumite de un CEO cu origini straine, deoarece se simt mai apropiati de colegii americani.
"Este o prejudecata, dar tineti minte ca alegerea unui CEO nu este o oportunitate de job obisnuita", afirma Anderson.
Ramani Ayer, CEO la Hartford Financial Services Group, este de parere ca deoarece comisiile sunt responsabile in fata actionarilor, pe care ii intereseaza inainte de toate profitul, acestea vor alege cel mai potrivit candidat, indiferent de rasa sau tara de origine.
Ayer s-a nascut si a crescut in India, dar a venit in Statele Unite pentru a urma studii in cadrul Universitatii Drexel. Le este recunoscator in primul rand sefilor lui de la Hartford, care l-au ajutat sa ajunga in aceasta pozitie, dar afirma ca rigoarea invatata in India l-a ajutat foarte mult si ea.
"Am avut de castigat de pe urma backgroundului meu indian. Am crescut intr-o familie foarte simpla, pasionata de munca. Cu alte cuvinte, nu ne opream niciodata din munca. Munca era eliberatoare si o parte definitorie din ceea ce eram noi", declara Ayer.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO