Business Internaţional

Exclusiv online: Cei mai puternici bancheri centrali din Europa sunt de acord cu "spargerea bancilor"

27.01.2010, 23:59 20

Cei mai puternici bancheri centrali din Europa, Jean-ClaudeTrichet, presedintele Bancii Centrale Europene, si Mervyn King,guvernatorul Bancii Angliei, s-au declarat de acord cu propunerilepresedintelui american Barack Obama de intarire a controluluiasupra activitatii bancilor, scrie presa internationala.

Presedintele BCE a declarat ca sprijina planul Statelor Unite,subliniind in acelasi timp ca propunerile trebuie coordonate lanivel mondial, conform The Wall Street Journal.
Propunerile prezentate saptamana trecuta de Casa Alba "urmeazaaceeasi directie pe care o sustinem si noi, cea de a ne asigura casectorul bancar se concentreaza pe finantarea economiei reale", adeclarat Trichet.

Planul lui Obama propune introducerea de limite privitoare la cotade piata a celor mai mari firme financiare americane si derestrictii privitoare la tranzactiile in nume propriu realizate debanci.

Mai multe tari europene, printre care Germania si Franta au vorbitde necesitatea unui consens international privitor la un nou cadrude reglementare a sistemului bancar. Europenii pun in prim-planmasuri prin care bancile ar fi obligate sa-si majoreze baza decapital, si nu restrictionarea activitatilor acestora.
Desi Trichet a declarat ca BCE "analizeaza propunerile lui Obama cumare atentie", unii analisti se indoiesc ca Germania si Franta vorsprijini reforme care ar putea duce la restrangerea propriilorbanci universale, Deustche Bank sau BNP Paribas.

Bancile, a declarat Trichet, trebuie sa-si refaca bilanturile prinemiterea de noi actiuni atunci cand acest lucru este posibil,punand deoparte un procent "semnificativ" din profituri sirezolvand problema practicilor legate de plati astfel incatsectorul financiar sa-si poata "indeplini rolul, cel de finantareadecvata a economiei reale".
Pe de alta parte si guvernatorul Bancii Angliei a declarat ca nueste realist sa se pretinda ca s-ar putea crea o structurafinanciara prin care sa se evite crize viitoare, ci ca o abordaremai rationala ar presupune punerea la punct a unui sistem suficientde solid incat problemele de pe un segment al acestuia sa nuprovoace prabusirea celorlalte.
Recent, in cadrul unei audieri, King a sustinut cu fermitatepropunerea lui Obama de separare a operatiunilor traditionalebancare de cele de investitii, conform The New York Times.

"Statele Unite sunt mai deschise decat noi (Marea Britanie n. red.)in a se indrepta catre un sistem bancar mai sigur", a declaratKing.
Pentru a-si argumenta pozitia conform careia inasprireareglementarilor si a cerintelor de capital nu ar fi suficientepentru a preintampina o noua criza bancara, king a atras atentiaasupra Citigroup, considerat candva un model pentru combinareatuturor functiilor bancare sub un singur "acoperis".
Conform legislatiei adoptate dupa Marea Recesiune din anii '30,holdingurile bancare din Statele Unite nu au putut detine banci deinvestitii pana in 1999. In Europa, insa, o astfel de separare nu aexistat niciodata, iar pana saptamana trecuta o astfel de idee afost dur criticata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO