Business Internaţional

Europenii dau vina pe guvernanti si pe banca centrala pentru situatia economica actuala proasta

27.08.2008, 18:58 13

Europenii critica aspru actiunile guvernamentale menite sa faca fata situatiei economice dificile pe care o traverseaza batranul continent, iar Banca Centrala-Europeana este insa supusa criticilor mai puternic decat Banca Angliei, scrie Financial Times.
Guvernele sunt considerate principalele responsabile pentru inrautatirea conditiilor din economie de catre majoritatea cetatenilor principalelor state europene.
Germanii au fost cei care au pus practic la zid guvernul de la Berlin, 74% dintre germanii intervievati afirmand ca guvernul este sigurul responsabil pentru situatia din tara. La Londra doar 63% din populatie pune intreaga vina pe umerii celor de la conducerea statului, in ciuda problemelor cu care s-a confruntat Gordon Brown, primul-ministru al Marii Britanii. In Spania, care la fel ca si Marea Britanie s-a confruntat cu o criza pe piata imobiliara, procentul a fost doar de 53%.
La intrebarea cum a manevrat guvernul situatia economica dificila si consecintele implicite ale acesteia, germanii au criticat mult mai aspru decat englezii, 88% dintre germani descriind actiunile guvernamentale drept "proaste" sau "teribile", comparativ cu 71% dintre englezi. Nivelul crescut de nemultumire din Germania este dificil de explicat daca luam in considerare ca, pana recent, cea mai puternica economie europeana a tinut piept cu bine furtunilor economice globale.
Diferentele intre Marea Britanie si Europa Continentala sunt mai puternice in ceea ce priveste parerea cetatenilor cu privire la actiunile bancii centrale. Banca Angliei a traversat o perioada mai dificila, cand a fost implicata intr-un conflict cu implicatii politice pe fondul solutionarii problemelor de la Northern Rock, cu toate acestea obtinand calificative mai bune din partea cetatenilor decat Banca Centrala Europeana cu sediul la Frankfurt. 23% dintre englezii care au afirmat ca evolutia economiei nu este una pozitiva au afirmat ca Banca Angliei a actionat intr-o maniera potrivita pentru a face fata crizei, 37% fiind insa la polul opus.
Despre actiunile Bancii Centrale Europene (BCE), doar 5% dintre spanioli si 8% dintre germani au declarat ca a actionat intr-o maniera satisfacatoare data fiind situatia, comparativ cu 56% si respectiv 48% care au criticat activitatea acesteia. Principala critica din partea spaniolilor este aceea ca BCE a crescut rata de referinta a dobanzii in ultimul an, in pofida scaderii economiei spaniole si a presiunilor de pe piata ipotecara.
Reactiile nemtilor sunt greu de explicat, in special datorita faptului ca a fost apreciata pe pietele financiare injectia prompta de lichiditati necesara la inceputul crizei.
BCE se pare ca a primit mai mult credit din partea francezilor decat din partea germanilor, spaniolilor sau italienilor. In Statele Unite, banca centrala (Fed) a fost cotata mai slab decat Banca Angliei.
Inflatia puternica si inasprirea conditiilor de creditare au afectat stilul de viata al europenilor si americanilor. 25% dintre italieni, 24% dintre americani si 23% dintre britanici au afirmat ca stilul lor de viata s-a schimbat "total" sau "mult", pe fondul acestor probleme.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO