Business Internaţional

Europa nu mai tine pasul cu ritmul de crestere al productivitatii la nivel mondial

17.05.2005, 19:41 18

In ultimii zece ani, economia mondiala a schimbat viteza. Cresterea productivitatii globale s-a dublat in comparatie cu perioada precedenta, informeaza Financial Times.

Cresterea rapida a nivelului productiei pe angajat din China si India, alaturi de o accelerare a cresterii productivitatii in America, Europa de Est, Orientul Mijlociu si Africa au fost factorii determinanti ai dezvoltarii economice, conform unui raport publicat ieri de organizatia mondiala Conference Board.

Cresterea productivitatii a incetinit numai in Europa si America Latina. Astfel, productivitatea anuala globala a crescut cu 2% intre anii 1995 si 2003, aproape dublu fata de rata cresterii productivitatii in perioada 1990 - 1995, de 1,1%.

"Intensificarea activitatilor concurentiale a insemnat progrese importante in majoritatea regiunilor lumii", a spus Bart van Ark, profesor la Universitatea Groningen din Olanda si unul dintre autorii raportului. "Numarul de tari care activeaza in economia mondiala este acum mai mare ca niciodata, iar unele dintre regiunile cu nivele mai scazute ale profitabilitatii pot exploata acum, pe piata mondiala, avantajele comparative de care dispun in raport cu alte regiuni", a adaugat Bart van Ark.

Chiar daca angajatii din multe tari europene produc intr-o ora mai mult decat omologii lor din Statele Unite, performanta relativa a Europei in ceea ce priveste productivitatea a scazut in perioada 1995 - 2003. Raportul spune ca aceasta reprezinta un semn ce indica necesitatea dezvoltarii unui noi model economic pe continent, in mod special in sectorul serviciilor.

Datele furnizate inlatura grijile membrilor Parlamentului European, care anticipau ca mai multe ore de munca ar putea obosi angajatii, reducand astfel eficienta acestora. Raportul informeaza ca saptamana de munca europeana este scurta in comparatie cu alte regiuni. Pe de alta parte, in Europa, productivitatea nu reprezinta un indicator relevant al standardului de viata. Veniturile pe cap de locuitor inregistrate pe continent au fost cu 30% mai mici decat in Statele Unite, motivul principal fiind numarul mai mic de angajati si orele mai putine de munca.

"Una dintre principalele sperante a fost ca estul continentului ar putea revigora restul pietei europene prin impulsionarea acesteia spre a deveni mai competitiva", a spus van Ark.

In alte regiuni, productivitatea scazuta reprezinta o imagine fidela a diferentei dintre standardele de viata din spatiile respective in comparatie cu standardul de viata din Statele Unite.

China si India au beneficiat de un potential extraordinar pentru a mentine rate ridicate de crestere a productivitatii. Insa, avand in vedere ca nivelele productivitatii din aceste tari sunt cu 85% sub cele din Statele Unite, "ideea conform careia China ar fi capabila sa depaseasca Statele Unite sau Europa, in viitorul apropiat, nu este foarte credibila", a precizat Bart van Ark.

Dublarea ritmului de crestere al productivi-tatii nu rezolva, insa, toate problemele economiei mondiale. De exemplu, implementarea unei politici monetare nu este deloc o sarcina usoara cand cresterea economica se reduce si presiunile inflationiste sunt mari.

Este cu atat mai dificil avand in vedere dezechilibrele din economia mondiala, in care prea multe depind de consumatorul american. Intr-un anumit punct, consumatorul indatorat din SUA va trebui sa-si reduca din cheltuieli. Si cand aceasta se va intampla, restul locuitorilor planetei va trebui sa inceapa sa cheltuiasca mai mult pentru a asigura continuarea cresterii economiei mondiale.

stelian.vezentan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO