Business Internaţional

Europa de Est: pentru a face rost de bani la buget, guvernele suprataxează viciul. În Cehia se va scumpi berea, mândria naţională

Europa de Est: pentru a face rost de bani la buget,...

Autor: Catalina Apostoiu

17.12.2023, 20:01 327

Cehia a adoptat recent un pa­chet de măsuri menite să stabilizeze finanţele publice şi să reducă deficitul bugetar al ţării şi nivelurile datoriei.

Ca parte a pachetului de măsuri respectiv, taxa pe consumul de alcool va fi majorată cu 10% în primul an şi cu încă 5% în anul următor. Berea la halbă va fi transferată într-o catego­rie cu o taxă mai mare a TVA, de 21%.

Din cauza TVA-ului mai mare, berea va deveni mai scumpă în câr­ciumi. Pe măsură ce berea la halbă va trece de la 10% la 21% cotă TVA, aceasta va deveni şi mai scumpă, scrie podnikatel.cz. Potrivit repre­zen­tanţilor sectoru­lui HoReCa, TVA-ul mai mare se va reflecta cel mai probabil pe deplin în preţ.

La cele mai ieftine unităţi, acest lucru va însemna o creştere a preţului berri cu 3 coroane, în timp ce la uni­tăţile mai scumpe poate creşte cu până la 8 coroane. Cu toate acestea, vor exista diferenţe între oraşe şi sate, precum şi pentru tipurile indivi­duale de bere.

Cârciumele din zonele rurale, care au vânzări mici şi nu vor putea creşte prea mult preţurile pentru a nu pierde clienţi, vor fi cele mai afectate, se aşteaptă oficialii.

Cârciuma cehă clasică va fi pe cale de dispariţie, avertizează aceştia.

Serbia a decis în luna octombrie să majoreze accizele la carburanţi, alcool şi cafea cu 8%, conform Euractiv.

Totuşi, aceasta nu înseamnă că produsele respective se vor scumpi cu 8% în Serbia, factorul cheie fiind structura preţului.

Întrebat de ce a decis guvernul sârb să aplice aceste majorări, un ofi­cial al acestuia a declarat că hotărâ­rea are legătură cu presiunile de la nivelul bugetului ţării.

„Bugetul Serbiei este sub presiu­ne, iar aceasta din cauza dobânzilor în creştere la rambursarea datoriei statului. Este necesară găsirea unor venituri suplimentare. S-a calculat că majorarea accizelor reprezintă calea corectă“.

Produse ca tutunul, alcoolul şi ca­feaua nu sunt bunuri esenţiale, oa­me­nii pot trăi fără ele. Prin urmare, s-a considerat că va exista o opoziţie mai redusă dacă sunt majorate taxele la produsele respective.

În Ungaria, începând cu anul viitor vor creşte accizele pe tutun şi alcool, potrivit Hungary Today.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO