Europa de Est: pentru a face rost de bani la buget, guvernele suprataxează viciul. În Cehia se va scumpi berea, mândria naţională

Autor: Catalina Apostoiu 17.12.2023

Cehia a adoptat recent un pa­chet de măsuri menite să stabilizeze finanţele publice şi să reducă deficitul bugetar al ţării şi nivelurile datoriei.

Ca parte a pachetului de măsuri respectiv, taxa pe consumul de alcool va fi majorată cu 10% în primul an şi cu încă 5% în anul următor. Berea la halbă va fi transferată într-o catego­rie cu o taxă mai mare a TVA, de 21%.

Din cauza TVA-ului mai mare, berea va deveni mai scumpă în câr­ciumi. Pe măsură ce berea la halbă va trece de la 10% la 21% cotă TVA, aceasta va deveni şi mai scumpă, scrie podnikatel.cz. Potrivit repre­zen­tanţilor sectoru­lui HoReCa, TVA-ul mai mare se va reflecta cel mai probabil pe deplin în preţ.

La cele mai ieftine unităţi, acest lucru va însemna o creştere a preţului berri cu 3 coroane, în timp ce la uni­tăţile mai scumpe poate creşte cu până la 8 coroane. Cu toate acestea, vor exista diferenţe între oraşe şi sate, precum şi pentru tipurile indivi­duale de bere.

Cârciumele din zonele rurale, care au vânzări mici şi nu vor putea creşte prea mult preţurile pentru a nu pierde clienţi, vor fi cele mai afectate, se aşteaptă oficialii.

Cârciuma cehă clasică va fi pe cale de dispariţie, avertizează aceştia.

Serbia a decis în luna octombrie să majoreze accizele la carburanţi, alcool şi cafea cu 8%, conform Euractiv.

Totuşi, aceasta nu înseamnă că produsele respective se vor scumpi cu 8% în Serbia, factorul cheie fiind structura preţului.

Întrebat de ce a decis guvernul sârb să aplice aceste majorări, un ofi­cial al acestuia a declarat că hotărâ­rea are legătură cu presiunile de la nivelul bugetului ţării.

„Bugetul Serbiei este sub presiu­ne, iar aceasta din cauza dobânzilor în creştere la rambursarea datoriei statului. Este necesară găsirea unor venituri suplimentare. S-a calculat că majorarea accizelor reprezintă calea corectă“.

Produse ca tutunul, alcoolul şi ca­feaua nu sunt bunuri esenţiale, oa­me­nii pot trăi fără ele. Prin urmare, s-a considerat că va exista o opoziţie mai redusă dacă sunt majorate taxele la produsele respective.

În Ungaria, începând cu anul viitor vor creşte accizele pe tutun şi alcool, potrivit Hungary Today.