Business Internaţional

Europa de Est a redevenit campionul creşterilor economice. Nordul suferă din cauza Rusiei

Europa de Est a redevenit campionul creşterilor...

Autor: Bogdan Cojocaru

11.06.2015, 00:05 1343
Datele Eurostat pentru primul tri­mes­tru au reconfirmat că Europa de Est, cu eco­no­mi­ile sale emergente, se poate decupla rapid de Vest pentru a redeveni campion în cursa creş­terilor economice, aşa cum este normal pentru o zonă dinamică şi cu resurse. Dintre aceşti jucători emergenţi, România este cel mai rapid, cu un avans egalat doar de Cehia, de mult timp o economie inclusă în rândul celor mature.

Statistica atrage însă atenţia că în nord ceva este în neregulă. Singurele ţări ale căror economii nu au crescut în primul tri­mes­tru faţă de trimestrul precedent (criteriu de calcul prin care se stabileşte dacă o ţară a intrat sau a ieşit din recesiune) sunt Litua­nia, Estonia, Finlanda şi Grecia. De ce Grecia, ţară pa­ra­lizată de criză, nu creşte este de la sine înţeles. Cu Lituania, Estonia, Finlanda situaţia este mai complicată, iar legăturile eco­no­mice cu Rusia au un rol major în problemele acestor state.

Economia lituaniană, cândva una dintre cele mai rapide din UE, s-a comprimat cel mai mult, cu -0,6%. Unii analişti cred că intro­duce­rea euro a fost unul din factorii negativi care au erodat cheltuielile consumatorilor în primul tri­mes­tru, deşi datele comerciale pentru aprilie ara­tă un trend mai poziţiv. Lituania a intrat în zo­na euro în ianuarie anul acesta, scrie presa locală.

„Este un semnal serios“, a afirmat Nerijus Maciulis, econo­mist şef la Swedbank Lithuania, pentru website-ul vz.lt. „Cauza nu este doar scăderea expor­turilor către Comunitatea Sta­te­lor Indepen­dente, dar şi cererea internă a avut un impact negativ asupra creşterii PIB“. Cei mai mulţi observatori sunt optimişti şi cred că este vorba doar de o perioadă de tranziţie şi că economia va reîncepe să crească în a doua jumătate a anului. Ex­por­turile lituaniene s-au redus cu 4,6% în primele patru luni, faţă de perioada similară din 2014. Rusia este principalul par­te­ner de export al ţării, cu o pon­dere de aproape 18% în total.

Economia Estoniei s-a compri­mat cu -0,3%. Ex­por­tu­rile au înregistrat cel de-al pa­tru­lea trimestru de creştere. Im­por­tu­rile au scăzut, la fel şi cererea internă.

Banca centrală este încrezătoare că economia va creşte mai puternic decât s-a anticipat în 2015 pe măsură ce îşi va reorienta comerţul dinspre Rusia spre alte pieţe.

Economia finlandeză a înregistrat al treilea trimestru consecutiv de scădere (-0,1% în toate trei). Evoluţia din perioada ianuarie-martie 2015 a fost influenţată negativ de declinul exporturilor şi investiţiilor. Finlanda este una din ţările cu cele mai ridicate standarde de viaţă din lume, dar una legată puternic de Rusia. Rusia nu mai este cea mai mare destinaţie pentru exporturile finlandeze, dar a rămas o piaţă importantă pentru economie. Doar în ianuarie exporturile către Rusia s-au prăbuşit cu 43%. Importurile au scăzut cu 36%.

PIB-ul Finlandei este încă sub nivelul din 2008, când criza a început să devasteze zona euro. Industrii strategice precum cea a hârtiei şi a electronicelor au slăbit puternic.

„Nu încape îndoială că ne aflăm iar în recesiune. Poate că ar trebui să începem să vorbim de depresiune economică. Profilul PIB-ului finlandez se îndepărtează mult de cel al vecinilor“, spune pentru Bloomberg Pasi Sorjonen, analist la Nordea Bank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO