Business Internaţional

Europa are nevoie de banci gigant

13.10.2009, 23:17 18

Directorul executiv al Deutsche Bank, Josef Ackermann, aavertizat ca Europa, spre deosebire de Statele Unite si China,risca sa piarda oportunitatea de a-si consolida bancile in urmacrizei pietelor de credit, scrie agentia de presa ThomsonReuters.

"In timp ce Statele Unite si China se folosesc de criza pentru acrea institutii mari, competitive, Europa risca sa ramana in urma",a declarat Ackermann, cel mai influent bancher german.

Statele Unite s-au folosit de criza pentru a crea banci mari,competitive, internationale prin intermediul fuziunilor, a declaratacesta. In acelasi timp, bancile din China au ajuns sa se numereprintre cele mai mari la nivel international.

Profitabilitatea ridicata a unor banci este rezultatul unui setunic de circumstante, a declarat CEO-ul Deutsche, generat dedisparitia unor rivale de pe segmentul de investment banking si deo serie de masuri monetare si fiscale.

"Cum vor evolua bancile cand lucrurile revin la normal, candunele din aceste masuri se incheie, ramane o intrebare deschisa", adeclarat Ackermann.

Seful celei mai mari banci germane a aratat ca criza reprezintao sansa de creare a unui sistem pan-european de supraveghere si acerut ca unele din masurile care au contribuit la stabilizareasistemului bancar sa devina permanente.

Cooperarea dintre bancile centrale in sensul oferirii uneifacilitati de swap valutar ar trebui sa devina permanenta. Acestelucruri ar trebui sa se intample pentru ca situatia din economiareala ramane fragila, fiind asteptate un val de insolvente, ocrestere a ratei somajului si a cazurilor de default, sustineAckermann.

In general, bancile vor avea nevoie de capital suplimentarpentru a face fata efectelor declinului economic, insa mai ramanmulte intrebari tehnice privitoare la ce tip de capital ar fiadecvat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO