Business Internaţional

Euro s-ar putea prăbuşi cu 15% anul acesta din cauza măsurilor anticriză luate de BCE

Premierul Cehiei Jiri Rusnok: „Cred că este important ca politicienii din Cehia să înceapă din nou discuţiile. Este esenţial să începem să schimbăm opinia generală a populaţiei că această cale ar putea aduce atingere sau pune în pericol suveranitatea ţării noastre.“

Premierul Cehiei Jiri Rusnok: „Cred că este important ca politicienii din Cehia să înceapă din nou discuţiile. Este esenţial să începem să schimbăm opinia generală a populaţiei că această cale ar putea aduce atingere sau pune în pericol suveranitatea ţării noastre.“

Autor: Bogdan Cojocaru

16.01.2014, 20:10 3529

Euro ar putea urma anul acesta traseul abrupt de coborâre al dolarului australian, care anul trecut s-a depreciat cu 15%, apreciază un analist de top al celei mai mari bănci europene, el atrăgând atenţia că moneda unică europeană are acelaşi parcurs care a dus la prăbuşirea monedei australiene, scrie CNBC.

„Povestea dolarului australian este şi povestea euro. Toate indicau căderea monedei australiene. Banca centrală a Australiei tăia ratele de dobândă, China încetinea, preţurile materiilor prime au căzut, dar dolarul a rămas sus. Apoi, într-o zi, buf, a căzut. Exact acelaşi lucru se va întâmpla şi cu euro“, a explicat David Bloom, directorul diviziei globale de strategie privind valutele a băncii britanice HSBC.

Într-un mod similar, euro a reuşit să întreacă în 2013 celelalte monede importante la nivel mondial, în pofida unei multitudini de factori negativi precum creşterea economică anemică şi întărirea dolarului. Dar în primele două săptămâni ale acestui an atât euro cât şi dolarul australian s-au depreciat cu 1%.

Strategia de relaxare monetară puternică urmată de banca centrală australiană a ajutat la deprecierea cu 15% a dolarului australian în 2013, iar Bloom se aşteaptă ca relaxarea şi mai mult a politicii în zona euro prin ope­raţiuni de rafinanţare pe termen lung lansate de Banca Centrală Europeană să împingă euro spre o cădere similară anul acesta, având în vedere traiectoria slabă a economiilor din regiune. „Europa se îndreaptă spre dezin­flaţie şi chiar deflaţie. Am văzut miercuri datele privind creşterea economiei germane, de 0,4% în 2013; oamenii spun că Germania este locomotiva Europei? Ce ce întâmplă aici? BCE a tăiat dobânzile în urmă cu doar două luni“, a continuat analistul de la HSBC.

Nizam Idris, analist la Macquarie, se aşteaptă de asemenea ca înteţirea presiunilor deflaţioniste să slăbească euro. El anticipează un nivel al cursului de schimb euro/dolar de 1,32-1,34 dolari pentru un euro pentru primul semestru al acestui an. Ieri, BCE a stabilit un curs de referinţă de 1,359 de dolari pentru un euro.

Bloom îndeamnă la prudenţă în pri­vinţa investiţiilor în euro argu­mentând că optimismul manifestat de unii inves­titori nu este decât reversul pesimis­mului exagerat din timpul celor mai grele perioade ale crizei europene, când mulţi analişti anticipau destrămarea zonei euro şi dispariţia euro.

Cehia ar putea adopta euro în 2020

Premierul Cehiei Jiri Rusnok consideră că ţara ar trebui să reînvie planurile de adoptare a euro şi apreciază că moneda unică ar putea fi introdusă cel mai devreme în 2020, scrie The Wall Street Journal. Spre comparaţie, în Lituania, guvernul social-democrat şi-a stabilit ca ţintă anul 2015 pentru intrarea ţării în zona euro, iar în România guvernatorul Băncii Naţionale Mugur Isărescu a declarat că ideea adoptării euro în intervalul

2018-2020 este realistă. În Cehia, Rusnok – economist ca pregătire profesională – a descris recenta intervenţie a băncii centrale pe piaţa valutară ca un posibil pas spre intrarea ţării în zona euro. El ar putea prelua şefia băncii naţionale după ce mandatul actualului guvernator va expira în 2016. Însă cele mai recente sondaje de opinie arată că populaţia nu este de acord cu renunţarea la coroana cehească.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 17.01.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO