Business Internaţional

Euro s-a apreciat în Asia, iar bursele din regiune au urcat, în aşteptarea unui acord pentru Grecia

Euro s-a apreciat în Asia, iar bursele din regiune au urcat, în aşteptarea unui acord pentru Grecia

Autor: Vlad Popescu

31.01.2012, 10:21 225

Moneda euro s-a apreciat marţi în Asia, iar principalii indici bursieri asiatici au urcat, după ce premierul elen Lucas Papademos a declarat că Grecia ar putea ajunge până la sfârşitul acestei săptămâni la un acord cu creditorii privaţi pentru restructurarea datoriilor, transmite Reuters.

Indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a închis aproape în stagnare, cu un câştig de numai 0,1%, tras în jos de acţiunile companiilor care au raportat rezultate financiare sub estimări pentru ultimul trimestru al anului trecut. Bursa de la Toyko a crescut însă cu 4,1% în ianuarie, cea mai bună performanţă înregistrată în prima lună a anului din 1999.

Indicele MSCI al burselor din regiunea Asia-Pacific a crescut cu 0,5% şi este în urcare cu 10% în ianuarie, după ce a scăzut în noiembrie şi decembrie.

Premierul elen Lucas Papademos a declarat luni seara că negocierile guvernului de la Atena cu deţinătorii privaţi de obligaţiuni au făcut "progrese semnificative" şi se aşteaptă un acord de restructurare a datoriilor de stat până la sfârşitul acestei săptămâni, Grecia urmând să evite astfel intrarea în incapacitate de plată. Pesimismul privind capacitatea de refinanţare a Portugaliei a limitat însă creşterile.

Traderii anticipează creşteri de 0,4-0,7% pentru principalii indici bursieri în deschiderea şedinţei de tranzacţionare de marţi la Londra, Frankfurt şi Paris.

Bursa de la New York a închis în scădere uşoară din cauza temerilor privind negocierile Greciei cu creditorii, însă revenirea înregistrată pe finalul şedinţei de luni subliniază rezistenţa afişată de piaţa americană la sfârşitul anului trecut şi începutul lui 2012 faţă de criza din zona euro.

Optimismul investitorilor din Asia privind rezistenţa economiei SUA este un factor de sprijin pentru unele pieţe asiatice, inclusiv Tokyo şi Seoul.

Moneda euro s-a apreciat marţi cu 0,4% pe pieţele asiatice, la 1,3186 dolari, aproape de maximul ultimelor şase săptămâni şi jumătate, după ce 25 de state UE - excepţie făcând Marea Britanie şi Cehia - au adoptat luni seara tratatul de disciplină fiscală construit în jurul obiectivului de deficit bugetar cât mai apropiat de zero.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO