Business Internaţional

Euro 2012: fotbalul îi face pe europeni să uite de recesiune şi austeritate

Euro 2012: fotbalul îi face pe europeni să uite de recesiune şi austeritate
08.06.2012, 00:05 261

Fotbalul îi va face pe europeni să uite pentru scurt timp de criza prin care trece întreaga Europă. Grecii merg la Euro 2012, dar ţara lor va da la scurt timp după începerea campionatului cel mai important test de la începutul crizei încoace: ei va trebui să decidă cine îi va conduce, iar printre favoriţi se află şi partidul Syriza, care se opune măsurilor de austeritate fără de care ţara ar putea fi nevoită să iasă pe uşa din spate a zonei euro.

Spaniolii sunt favoriţi pentru un nou titlu, dar sărbătoarea ar putea fi umbrită de naţionalizări de bănci şi un eventual ajutor extern de la UE şi FMI. În ciuda tuturor problemelor economice, fotbalul rămâne o afacere foarte profitabilă, neatinsă de criză. UEFA estimează că turneul din Polonia şi Ucraina va genera în total venituri comerciale de 1,3 miliarde de euro, adică circa 41,5 milioanae de euro pe meci.

La aceşti bani se adaugă şi cele 800 de milioane de euro pe care turiştii îi vor lăsa în cele două ţări, conform unui raport al băncii austriece Erste. Mai mult, dacă valoarea de piaţă a marilor companii europene s-a înjumătăţit în ultimii ani din cauza crizei, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre valoarea jucătorilor, care a continuat să crească.

Atacantul englez Wayne Rooney este estimat la 65 mil. euro, în creştere de la 53 mil. euro, evaluarea de la Campionatul Mondial din 2010. Guvernele de la Varşovia şi Kiev speră ca organizarea Euro 2012 să fie un câştig pe termen lung, dar este destul de greu de estimat timpul în care investiţiile masive vor fi recuperate. Dacă vor fi recuperate vreodată. Cele două ţări au investit cumulat 34 de miliarde de euro în stadioane, autostrăzi, hoteluri şi aeroporturi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO