Business Internaţional

Este bursa de la Londra în pericol? Temerile cresc după ce compania Arm, deţinută de SoftBank, şi CRH, cel mai mare grup din construcţii, aleg New York-ul în pofida încercărilor de a-i convinge să rămână

Este bursa de la Londra în pericol? Temerile cresc după...

Autor: Valeriu Dănilă

03.03.2023, 13:57 527

Temerile pentru viitorul bursei din Londra cresc după ce SoftBank şi CRH, cel mai mare grup de materiale de construcţii, au evitat oraşul în favoarea New York-ului, titrează Financial Times.

SoftBank a respins săptămâna aceasta listarea la Londra pentru designerul de cipuri Arm din Cambridge, în ciuda unui efort intens de lobby din partea a trei premieri succesivi ai Regatului Unit. Grupul japonez a privit de mult timp la listarea în SUA ca fiind cea mai bună şansă de a recupera cele 32 de miliarde de dolari pe care le-a cheltuit cumpărând Arm în 2016, având în vedere evaluarea mai mare pe care investitorii americani le-au acordat acţiunilor din tehnologie.

SoftBank şi Arm au confirmat decizia joi seara, spunând într-o declaraţie că au concluzionat că o listare numai în SUA în acest an este „cea mai bună cale de urmat pentru companie şi părţile interesate”, adăugând totodată că vor lua în considerare în continuare o listare secundară la Londra. „la momentul potrivit”.

Decizia de a se concentra asupra listării primare la New York va fi o lovitură pentru premierul Rishi Sunak, care a avut o întâlnire cu CEO-ul SoftBank, Masayoshi Son, şi cu CEO-ul Arm, Rene Haas, înainte de Crăciun, pentru a prezenta beneficiile listării la Londra.

Arm a fost blocată de o regulă care prevede că firmele listate pe bursa de la Londra trebuie să declare toate tranzacţiile cu părţi afiliate, fortând-o aşadar să raporteze colaborarea cu alte companii în care SoftBank deţine acţiuni. Complexitatea şi costul listării primare în ambele ţări au dus de asemenea la decizia de a alege doar New York-ul.

De asemenea, joi, gigantul de materiale de construcţie în valoare de 30 de miliarde de lire sterline, CRH, a stabilit, de asemenea, planuri de a-şi muta acţiunile în SUA, unde îşi generează cea mai mare parte a profiturilor şi se aşteaptă să beneficieze de planurile preşedintelui Joe Biden pentru investiţii în infrastructură.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO