Este bursa de la Londra în pericol? Temerile cresc după ce compania Arm, deţinută de SoftBank, şi CRH, cel mai mare grup din construcţii, aleg New York-ul în pofida încercărilor de a-i convinge să rămână

Autor: Valeriu Dănilă 03.03.2023

Temerile pentru viitorul bursei din Londra cresc după ce SoftBank şi CRH, cel mai mare grup de materiale de construcţii, au evitat oraşul în favoarea New York-ului, titrează Financial Times.

SoftBank a respins săptămâna aceasta listarea la Londra pentru designerul de cipuri Arm din Cambridge, în ciuda unui efort intens de lobby din partea a trei premieri succesivi ai Regatului Unit. Grupul japonez a privit de mult timp la listarea în SUA ca fiind cea mai bună şansă de a recupera cele 32 de miliarde de dolari pe care le-a cheltuit cumpărând Arm în 2016, având în vedere evaluarea mai mare pe care investitorii americani le-au acordat acţiunilor din tehnologie.

SoftBank şi Arm au confirmat decizia joi seara, spunând într-o declaraţie că au concluzionat că o listare numai în SUA în acest an este „cea mai bună cale de urmat pentru companie şi părţile interesate”, adăugând totodată că vor lua în considerare în continuare o listare secundară la Londra. „la momentul potrivit”.

Decizia de a se concentra asupra listării primare la New York va fi o lovitură pentru premierul Rishi Sunak, care a avut o întâlnire cu CEO-ul SoftBank, Masayoshi Son, şi cu CEO-ul Arm, Rene Haas, înainte de Crăciun, pentru a prezenta beneficiile listării la Londra.

Arm a fost blocată de o regulă care prevede că firmele listate pe bursa de la Londra trebuie să declare toate tranzacţiile cu părţi afiliate, fortând-o aşadar să raporteze colaborarea cu alte companii în care SoftBank deţine acţiuni. Complexitatea şi costul listării primare în ambele ţări au dus de asemenea la decizia de a alege doar New York-ul.

De asemenea, joi, gigantul de materiale de construcţie în valoare de 30 de miliarde de lire sterline, CRH, a stabilit, de asemenea, planuri de a-şi muta acţiunile în SUA, unde îşi generează cea mai mare parte a profiturilor şi se aşteaptă să beneficieze de planurile preşedintelui Joe Biden pentru investiţii în infrastructură.