Business Internaţional

Epoca de aur a pieţelor emergente apune: bursele BRIC au scăzut mai puternic decât cele ale economiilor europene în criză

Epoca de aur a pieţelor emergente apune: bursele BRIC au scăzut mai puternic decât cele ale economiilor europene în criză

Foto Shutterstock

Autor: Bogdan Cojocaru

10.01.2012, 19:54 625

Bursele de acţiuni din Brazilia, India şi China au scăzut anul trecut cu 26%, la cotaţii echivalente în dolari. Bursele Greciei, Portugaliei, Irlandei, Italiei şi Spaniei, ţările din zona euro prinse în vârtejul datoriilor suverane, au pierdut în aceeaşi pe­rioadă 23% din valoare.

Dacă economiile dezvoltate se chinuie să-şi fortifice creşterea slabă, economiile emergente se confruntă cu problema avansului prea rapid, scrie Financial Times.

Politicile monetare şi fiscale foarte relaxate la care s-a recurs timp de mulţi ani au încurajat producerea de bule speculative imobiliare şi deficite de forţă de muncă. În 2011 guvernele economiilor emergente au acţionat contra presiunilor inflaţioniste chiar cu costul retragerilor de pe burse sau al unei creşteri mai slabe. În mod normal, după ce efectele înăspririi politicilor devin vizibile, urmează o perioadă de relaxare. Într-un ciclu convenţional, această perioadă ar marca sfârşitul fazei de depresie de pe burse şi începutul unui nou boom pe pieţele emergente.

De data aceasta, însă, sunt semne că ciclul nu este unul convenţional, având în vedere că "reumflarea" bulelor sparte este dificilă, riscurile politice şi de guvernare sunt ridicate, iar balanţa dintre cererea şi oferta de acţiuni înclină cu mult către cerere, notează FT.

Un exemplu că bulele sparte sunt greu de peticit este cel al indicelui bursier Shanghai, care în perioada de vârf din 2007 avea în componenţă acţiuni cu o valoare mai mare decât cea a titlurilor indicilor Nikkei în 1989 şi Nasdaq în 2000.

În pofida boom-ului fără precedent al creditului din China, indicele Shanghai a pierdut aproape tot ce a câştigat. Deflaţia de pe piaţa imobiliară este într-un stadiu incipient, dar poate afecta eco­nomia şi grăbi sfârşitul modelului de creştere economică bazat pe investiţii. Dacă statul chinez urmează cursul Japoniei de la începutul anilor 1970, frânarea creşterii economice va fi abruptă, nu graduală. În alte economii emergente, bulele de pe burse şi de pe piaţa imobiliară au fost simultane şi nu consecutive, ca în China.

Bursele economiilor emergente sunt vulnerabile la riscurile politice, în condiţiile în care investitorii penalizează acţiunilor companiilor din aceste state care sunt tranzacţionate pe pieţe din alte ţări din cauza neîncrederii.

De asemenea, bursele lumii se confruntă cu un deficit de cerere pentru acţiuni, în raport cu oferta, de 12.000 miliarde de dolari în actualul deceniu, potrivit unui raport al companiei McKinsey, unul dintre cei mai im­portanţi jucători de pe piaţa mondială de consultanţă în management. De­ficitul este un fenomen specific aproape exclusiv economiilor emer­gente, care vor asista la valuri de emisiuni de acţiuni pentru finanţarea dezvoltării, dar în care lipseşte capitalul autohton care să absoarbă noile emisiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO