Business Internaţional

Băncile au depozitat luni sume record la BCE, de 482 mld. euro, semn al neîncrederii tot mai mari în sistemul bancar al zonei euro

Băncile au depozitat luni sume record la BCE, de 482 mld. euro, semn al neîncrederii tot mai mari în sistemul bancar al zonei euro

Autor: Bogdan Cojocaru

10.01.2012, 11:30 1034

Băncile au constituit luni depozite overnight record la Banca Centrală Europeană (BCE), de 482 miliarde de euro, semn că instituţiile de credit continuă să caute un loc sigur pentru lichidităţile lor din cauza îngrijorărilor legate de sănătatea sistemului financiar al zonei euro, scrie Bloomberg.

Atenţia investitorilor este fixată pe banca italiană Unicredit, ale cărei acţiuni s-au prăbuşit cu 13% luni, prima zi de derulare a unui plan de a strânge 7,5 miliarde de euro prin emisiuni de drepturi. Debutul dezastruos al acestui plan face ca pieţele să fie îngrijorate de succesul eforturilor altor bănci de a strânge lichidităţi de la investitori, potrivit The Telegraph.

"Preţul acţiunilor a scăzut cu mai mult de 40% în ultimele cinci zile. Deşi Unicredit va obţine cu siguranţă 7,5 miliarde de euro, situaţia nu ajută reputaţia băncii", a afirmat Louise Cooper, analist la BGC Partners.

Unicredit are al doilea deficit de capital ca mărime dintre băncile europene analizate anul trecut prin testele de stres efectuate la nivelul UE.

Depozitele overnight record constituite de bănci la BCE demonstrează că instituţiile de credit sunt pregătite să câştige dobânzi mai mici decât ar fi primit dacă s-ar fi împrumutat reciproc. Banca Italiei a indicat că finanţarea primită de la BCE pentru băncile italiene a crescut la aproape 210 miliarde de euro în decembrie, de la 41,3 miliarde euro în iunie. Băncile europene sunt ajutate cu împrumuturi de companiile mari bogate în lichidităţi, potrivit presei străine.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO