Business Internaţional

Eni doreste reluarea relatiilor cu Gazprom

07.12.2005, 18:21 17

Intalnirea ce va avea loc la Moscova intre reprezentantii grupului italian Eni si Gazprom va fi cruciala pentru reluarea negocierilor noului contract prin care producatorul rus urmeaza sa livreze gaz in Italia.

Grupul energetic italian Eni va incerca sa reia intelegerea cu compania ruseasca Gazprom, oferind un contract mai mare de distributie a gazului in Italia si o posibila parte din operatiunile pe care le desfasoara in domeniul electricitatii, informeaza Financial Times

Oferta companiei Eni de extindere a intelegerii, ce initial cuprindea doar distributia de gaz in Italia si care a cazut luna trecuta, va fi facuta de Paolo Scaroni, directorul executiv al companiei italiene, intr-o intalnire ce va avea loc in capitala rusa.

In schimb, Eni incearca sa obtina o colaborare in domeniul petrolier cu o companie din Rusia. Nici una dintre companii nu a facut comentarii cu privire la reluarea negocierilor. Apropiati ai celor doua companii au atras atentia ca inca mai exista diferente destul de mari intre cele 2 parti si ca este aproape imposibila semnarea unui acord intre cele doua companii in acest an.

Eni trebuie sa demonstreze comisiei de reglementare din domeniul energetic ca isi onoreaza intelegerea prin care isi va reduce cota de piata pentru distributia de gaz in Italia. Compania a primit recent o amenda ca urmare a unei investigatii in legatura cu importul de gaz din Algeria si vrea

sa-si imbunatateasca pozitia actuala fata de comisia de reglementare prin semnarea unui acord cu Gazprom.

Scaroni va incerca la intalnirea de la Moscova sa semneze cu compania rusa un memorandum ce va cuprinde o lista cu subiecte ce pot fi negociate in viitorul apropiat. Acest lucru ii va permite acestuia sa demonstreze faptul ca se fac progrese in ceea ce priveste cedarea unei parti din cota de piata.

Cele doua companii au semnat un prim contract in luna mai, dar acest contract a cazut ca urmare a unei dispute contractuale si a unui scandal in care a fost implicat si Bruno Mentasti, un om de afaceri apropiat primului-ministru italian Silvio Berlusconi.

Pozitia lui Bruno Mentasti ar putea fi un alt subiect de discutie ce ar putea aparea in discutiile referitoare la noul contract. Acesta ar fi trebuit sa fie partener al Gazprom in Italia, dar unele surse au afirmat ca Eni a sugerat cautarea unui partener mai experimentat in domeniul energetic.

Comisia de reglementare ar putea avea un punct de vedere pozitiv in ceea ce priveste Eni daca acestia ar ceda o parte din piata unor rivali mai puternici.

Intelegerea initiala presupunea ca Gazprom sa livreze in Italia o cantitate de 2 miliarde de metri cubi pe an, cantitate ce valoreaza aproximativ 400 - 500 de milioane de euro (471 - 589 de milioane de dolari). Gazprom deja ii vinde companiei Eni 24 de miliarde de metri cubi de gaz pe an, iar Eni a fost de acord sa cedeze distribuirea a 2 miliarde de metri cubi unei noi companii controlate de Gazprom.

Compania italiana ar putea fi acum de acord sa vanda 4 - 6 miliarde de metri cubi de gaz sau sa ofere o parte din Enipower, parte a companiei ce actioneaza in domeniul energetic. In schimb Eni ar dori sa aiba acces la rezervele de petrol din Rusia, probabil ca partener intr-un joint-venture.

In ultimii ani grupul Eni si-a facut o reputatie proasta datorita conflictelor cu comisia ce se ocupa cu reglementarea sistemului energetic italian. De la numirea in acest an a lui Paolo Scaroni ca director executiv, acesta a avut mai multe intalniri cu cei din comisia de reglementare, spre deosebire de fostul manager al grupului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO