Business Internaţional

Elvetienii discrimineaza cel mai mult cand vine vorba de salarii

16.09.2004, 00:00 22

Diferenta intre castigurile obtinute la locul de munca de barbati si femei cu acelasi nivel de educatie ramane la un nivel considerabil in toate tarile membre OCDE, se arata intr-un studiu al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, citat de Financial Times.
Cu toate ca nu este surprinzator faptul ca cele mai mari diferente salariale determinate de sex se intalnesc in Elvetia, (la urma urmelor, elvetienii le-au acordat femeilor drept de vot de abia in alegerile federale din 1971), este remarcabil ca cele mai mici diferente de acest gen sunt in Spania si Italia, cu toata reputatia lor de cultura latina si cu influente "macho".
In Elvetia, femeile cu varste cuprinse intre 30 si 44 de ani nu castiga decat jumatate din suma cu care sunt platiti omologii lor barbati. In Spania si Italia, salariul angajatilor femei reprezinta 79% din cel al angajatilor de sex masculin.
Printre alte tari care trateaza inadecvat femeile educate se numara Marea Britanie, care inregistreaza cele mai mari diferente salariale dupa Elvetia, Olanda, Germania, SUA si Canada.
Ungaria, Franta, Belgia si Portugalia nu prezinta diferente atat de pronuntate.
Raportul OCDE atrage insa atentia ca inainte de a trage concluzii pripite, ar trebui luata in calcul ipoteza ca aceste diferente s-ar putea datora, in parte, optiunilor de natura ocupationala si alegerilor legate de cariera, diferentelor intre timpul pe care femeile si barbatii il petrec "in campul muncii", precum si incidenta mai mare a locurilor de munca part-time in cazul femeilor.
Potrivit Financial Times, mesajul pe care OCDE il transmite este acela ca latinii sunt mai cooperanti in ceea ce priveste emanciparea femeilor, in comparatie cu anglo-saxonii sau elvetienii.
Un alt raport, intocmit de biroul de statistica al Uniunii Europene, care urmareste modul de utilizare a timpului in noua state membre UE (Belgia, Germania, Estonia, Franta, Ungaria, Slovenia, Suedia, Marea Britanie, Finlanda) si in Norvegia, confirma unele stereotipuri despre europeni.
Astfel, conform acestui studiu, barbatii petrec mai mult timp la locul de munca si la studiu, in comparatie cu femeile, iar femeile se ocupa un timp mai indelungat cu activitatile casnice.
Barbatii francezi lucreaza cel mai mult, in medie 5,44 ore pe zi. Cele mai "muncitoare" femei sunt cele din Ungaria (4,43 ore pe zi).
Norvegienii -de ambele sexe- sunt poporul care munceste cel mai putin (barbatii muncesc in medie 4,56 ore pe zi, iar femeile, 3,46 ore) dintre cele luate in considerare la realizarea studiului.
Studiul realizat ia in calcul si zilele de weekend.
Potrivit statisticienilor UE, somnul este de departe "activitatea" care ocupa cel mai mult din timpul europenilor, care dorm, in medie, opt ore pe zi.
Cand europenii nu dorm, nu muncesc si nu se ocupa cu activitati casnice, se uita la televizor. Un european petrece intre o treime si o jumatate din timpul sau liber in fata televizorului.
Cei mai impatimiti telespectatori sunt femeile ungare, care petrec 56% din timpul lor liber in fata televizorului, aproape dublu fata de norvegience.
S-ar parea ca norvegienii prefera sa socializeze in timpul lor liber.
Cei mai intelectuali oameni sunt, conform rezultatelor studiului, femeile finlandeze, care isi petrec 15% din timp citind.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO